21. Februara 2023.

Naređeno: Formira se nova teritorijalna odbrana; 150.000 muškaraca da se javi

“Situacija nije laka. Više puta sam izjavio da svaki muškarac, i ne samo muškarac, treba bar da zna da rukuje oružjem,” rekao je Lukašenko na zasedanju Saveta za bezbednos Belorusije, prenosi Rojters.

Prema rečima predsednika Belorusije, muškarac treba da rukuje oružjem “da bi u najmanju ruku zaštitio svoju porodicu, svoj dom, svoje parče zemlje i, ako to bude neophodno, svoju državu.”

Ministar obrane Belorusije Viktor Hrenjin precizirao je da će nova teritorijalna odbrana imati između 100.000 i 150.000 dobrovoljaca. U idealnom slučaju, ove jedinice bi bile prisutne u svakom selu i gradu u Belorusiji.

Lukašenko je rekao da je “ukrajinsko iskustvo” naglasilo potrebu za dodatnim snagama odbrane. “Odgovor na bilo kakav akt agresije prema Belorusiji će biti brz, žestok i adekvatan,” ponovio je Lukašenko.

U izveštaju Međunarodnog instituta za strateške studije o vojsci Belorusije za 2022. godinu navedeno je da Minsk raspolaže sa oko 48.000 vojnika i približno 12.000 pripadnika granične policije, navodi Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare