30. Marta 2023.

Napuštanje finansijskog sistema Zapada: Zemlje ASEAN-a odustaju od dolara, evra i funti

Zvanični sastanak ministara finansija ASEAN-a i guvernera centralnih banaka počeo je u utorak u Indoneziji. Ova regionalna grupacija, koja ima za cilj da promoviše ekonomsku i bezbednosnu saradnju među članicama, uključuje Bruneji, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Mjanmar, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam.

“Razgovaraće se o naporima da smanjimo zavisnost od glavnih valuta kroz šemu transakcija u lokalnoj valuti (LCT). Proširenje šeme poravnanja u lokalnoj valuti (LCS) već je počelo da se primenjuje između članica ASEAN-a”, navodi se u izveštaju.

“Tempo” je precizirao da će sistem digitalnog prekograničnog plaćanja, koji omogućava zemljama članicama ASEAN-a da koriste lokalne valute u trgovini, sada biti proširen. Sporazum o takvoj saradnji postignut je između Indonezije, Malezije, Singapura, Filipina i Tajlanda u novembru 2022. godine.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo pozvao je regionalne vlasti da napuste sisteme plaćanja viza i masterkard, i počnu da koriste kreditne kartice koje izdaju lokalne banke. Udaljavanje od zapadnih platnih sistema neophodno je kako bi se transakcije zaštitile od “mogućih geopolitičkih posledica”, rekao je Vidodo.

Član odbora Indonežanskog udruženja za kreditne kartice (AKKI) Dodit Probojakti rekao je za “RIA Novosti” da će Indonezija primeniti iskustva Rusije i njenog platnog sistema “Mir” u promociji sopstvene domaće finansijske mreže.

Među zemljama ASEAN-a, samo je Singapur uveo sankcije Rusiji, dok sve ostale zemlje ASEAN-a nastavljaju da trguju sa ovom zemljom.

Odluka ASEAN-a da se odvoji od zapadnih valuta, a posebno od američkog dolara i japanskog jena, izvršiće pritisak na Tokio, primoravajući ga da bira između ključnih trgovinskih partnera, SAD i Azije.

Kina i članice ASEAN-a (uz njih i Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland) potpisale su 2020. sporazum o slobodnoj trgovini – Sveobuhvatno regionalno ekonomsko partnerstvo – koji obuhvata 30 odsto svetske populacije i 30 odsto svetskog BDP-a. Sporazum je na snagu stupio 1. januara prošle godine.

Odluka članica ASEAN-a o prelasku na plaćanje u lokalnim valutama umesto u dolarima, evrima, funtama i jenima predstavlja još jedan krupan korak ka stvaranju novog svetskog finansijskog poretka, u kome će zemlje Zapada imati daleko manje uticaja nego danas.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare