15. Februara 2023.

Napravljen je prvi korak u sprečavanju kreiranja robota ubica?

Chatbot ChatGPT pokazao nam je kakav je potencijal veštačke inteligencije, a kako možemo da očekujemo da će brojne tehnološke kompanije sada dodatno povećati ulaganje u AI, jasno je da će mogućnosti alata baziranih na veštačkoj inteligenciji biti sve veće.

Mnogi zbog toga strahuju jer smatraju da bi takva situacija mogla da se odrazi na tržište rada jer, ako će AI da obavlja brojne ljudske poslove, mogli bi da uslede masovni otkazi.

Ali izgleda da ni to nije ono najgore, jer možemo samo da se zapitamo šta bi se moglo dogoditi ako se razvoj AI usmeri u – vojne svrhe. Brojni naučnici već su upozoravali na opasnost od tzv. robota ubica, odnosno AI robota koji bi mogli da samostalno donose odluke o metama napada, što znači da bi mogli da se okrenu protiv civila ili svoje vojske.

Nema sumnje da velike vojske sveta već razmišljaju o načinima na koje mogu da iskoriste AI kako bi stekle stratešku prednost na bojištima, a ove nedelje u Hagu se održava samit na kojem će učestvovati predstavnici brojnih država kako bi razgovarali upravo o toj temi – vojnoj upotrebi veštačke inteligencije. Na samitu učestvuje pedesetak država, a potrebno je naglasiti da nije pozvana Rusija, iako će Putin i rat koji su Rusi pokrenuli u Ukrajini biti jedna od glavnih tema razgovora.

Kako je novinarima pre početka samita objasnio zamenik predsednika holandske vlade Vopke Hekstra, s ovim samitom žele da naprave prvi korak prema odgovornom korišćenju AI-ja u vojsci: “Nalazimo se na nepoznatom području, za koje nemamo pravila, okvire, niti dogovore. Ali biće nam potrebni pre nego kasnije.

Iako se neki raduju skorašnjem potpisivanju nekakvih međunarodnih ugovora o AI naoružanju i o tome što bi moglo da se dopusti i zabrani, ako do toga i dođe, to sigurno neće biti tako skoro. Naime, kako objašnjavaju na Rojtersu, velike državne i vojne sile nisu pokazale interes za ograničenjem razvoja AI u vojne svrhe, zbog straha da bi njihovi konkurenti mogli da steknu značajnu prednost i to iskoriste u potencijalnim budućim sukobima.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare