17. Marta 2025.

Napravite sos od najzdravije proljećne biljke!

Pesto od sremuša – ukusna riznica vitamina

Od sremuša možete napraviti mnogo toga, a ukusan pesto sos savršen je dodatak pastama ili pirinču.

Sremuš, poznat i kao divlji ili medveđi beli luk, raste od marta do maja, a njegov miris i ukus podsećaju na beli luk, samo što je mnogo blaži i nežniji. 

Sremuš je odličan za zdravlje, a listovi i stabljike mogu se jesti u svežem obliku. Može se jesti  sirov u prelivu za salatu ili iseckan i kuvan za začinjavanje rižota, supa, čorbi, pasta i povrća.

Ukusan pesto od sremuša može se koristiti na razne načine.

Sastojci:

½ šolje semenki bundeve

100 g svežih listova sremuša

sok od 1 limuna

½ kašičice soli, po ukusu

4 kašike nutritivnog kvasca

crni biber, po ukusu

½ šolje maslinovog ulja

prstohvat čili pahuljica (opciono)


Priprema:

Temeljno operite listove sremuša i obrišite kuhinjskim papirom ili ih jednostavno ostavite da se osuše na vazduhu.

Semenke bundeve propržite na suvom tiganju na srednje niskoj temperaturi. Mešajte stalno kako se ne bi prepržile i izgorele. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih stavite u pesto.Stavite sve sastojke za pesto (osim maslinovog ulja i čili pahuljica) u blender.

Oglas

Postepeno dodajte sok od limun kako biste postigli željenu kiselost. Blendajte dok se sve ne isecka sitno, a zatim postepeno dodajte maslinovo ulje dok motor radi.Dodajte čili pahuljice po ukusu i prilagodite začine.

Prebacite pesto u čistu teglu i prelijte sa još jednoj kašikom maslinovog ulja kako biste sprečili pojavu buđi. Čuvajte ga u frižideru 2-3 nedelje.

(Informer)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare