Sladoled možete da napravite i kod kuće
Sastojci:
- 480 ml slatke pavlake
- 360 ml punomasnog mleka
- 200 g šećera
- 100 g nezaslađenog kakao praha
- ½ kašičice soli
- 5 velikih žumanaca
- 95 g seckanih štangli crne čokolade za kuvanje
- 1 vanilin šećer
Recept za domaći sladoled od čokolade:
Za sladoled od čokolade prvo u velikoj šerpi umutite šećer, kakao prah i so, dok se ne sjedine. Polako sipajte pavlaku i mleko uz mućenje. Stavite na srednju vatru, povremeno mešajući, oko 5 minuta. U međuvremenu, u vatrostalnoj posudi umutite žumanca dok ne postane glatka. Postepeno umutite oko 100 ml tople mlečne mešavine u žumanca. Umutite smesu žumanaca nazad u šerpu sa ostatkom toplog mleka.
Kuvajte na srednjoj vatri, lagano mešajući lopaticom, dok se smesa ne zgusne, oko 5 minuta. Sklonite sa vatre. Umešajte čokoladu i vanilin šećer dok se ne istopi. Sipajte kroz sitno sito postavljeno preko srednje posude i bacite sve čvrste materije. Ostavite da se ohladi, povremeno mešajući, dok se smesa ne ohladi na sobnu temperaturu. Pokrijte i stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi, najmanje 1 sat ili do 24 sata.
Ohlađenu bazu sladoleda od čokolade sipajte u kutiju i u zamrzivač. Na svakih pola sata ili sat promešajte da se ne bi formirali kristali. Zamrznite ga dok se ne stegne, 4 do 6 sati.
(Stvar ukusa)