Napravite čaj od crnog luka - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Napravite čaj od crnog luka

Može ublažiti kašalj, glavobolju i tegobe prehlade

Veoma je lak za pripremu

Ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama. Odličan je za situacije u kojima želite da izbegnete miris crnog luka, a iskoristite sva lekovita svojstva ove biljke.

Priprema:

Glavicu luka srednje veličine isecite na 4 dela i prelijte sa 3 šoljice vode. Ako luk nije prskan, isecite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem – tokom kuvanja ubacite listić žalfije i nekoliko kašičica kamilice ili majčine dušice. Raskuvan luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima.

Ovaj čaj prvenstveno je delotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje bolova u grlu, prehlade i gripa.

Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedelje, a to je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera.

Čakj od crnog luka je dobar i za detoksikaciju i jačanje organizma.

Magazin.novosti.rs

Danas objavljeno

Namirnice koje imaju više šećera od obične čokolade

Vanja A

Stručnjaci otkrivaju kako će ti svakodnevno vježbanje pomoći da živiš duže

Vanja A

Smoothie za doručak od ovsenih pahuljica i manga

Vanja A

Ostavite komentar