28. Februara 2023.

Napitak koji skoro svi svakodnevno pijemo ozbiljno šteti bubrezima

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u magazinu JAMA Network Open, uključivalo je 1.180 odraslih osoba u dobi između 18 i 45 godina koje su imale nelečenu hipertenziju prvog stepena, odnosno visok krvni pritisak.

Iako je istraživanje trajalo otprilike 16 godina, svaki od učesnika je proveren tokom praćenja u rasponu od sedam i po godina. Za to vreme stručnjaci su pazili na hiperfiltraciju (stopa glomerularne filtracije koja se smatra višom od normalne), albuminuriju (previše albumina u urinu) i hipertenziju, što su znakovi disfunkcije bubrega i bolesti bubrega.

Tokom obrade rezultata, naučnici su prvo primetili da je varijanta rs762551 gena CYP1A2 prisutna kod oko 50 odsto učesnika, što znači da njihovo telo ne metabolizuje kofein tako brzo kao što bi inače radilo.

Takođe su otkrili da postoji 3 puta veća mogućnost da oni koji sporije metabolizuju kofein dobiju disfunkciju bubrega ako na dnevnoj bazi piju tri ili više šolja kafe.

“Ova studija pokazuje da kafa, ako se pretera s njenim konzumiranjem, može ozbiljno da ošteti bubrege”, upozorava doktorica Sara Mahdavi, glavna autorka spomenutog istraživanja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare