Srećom, postoje napici koji mogu biti od pomoći u trenucima kada se tijelo bori sa posljedicama burnih praznika.
Čaj od đumbira
Iako ga mnogi ne vole zbog njegovog gorko-ljutkastog ukusa, čaj od đumbira je odličan saveznik u borbi sa mamurlukom i glavoboljama. Zahvaljujući svojim antiinflamantornim dejstvima on umanjuje upalne procese podstaknute prekomjernom konzumacijom alkohola, a u kombinaciji sa mljevenom kurkumom i crnim biberom pomaže i u procesu detoksikacije jetre.
Voda sa krastavcima i nanom
Voda sa dodatkom nasjeckanih krastavaca i listova nane je odlična za osvježenja i hidrataciju, a osim toga ima i umirujuće dejstvo na želudac. Najbolje bi bilo popiti je na prazan stomak kako bi se stimulisalo varenje i nakon toga doručkovati kako bi se u organizam unijela potrebna količina nutrijenata.
Sok od cvekle
Cvekla sadrži brojna jedinjenja koja imaju pozitivan učinak na naš organizam: ona pospješuje protok kiseonika krvnim sudovima, pomaže u procesu detoksikacije jetre i podstiče eliminaciju nusprodukata alkohola iz tijela. Preporuka je da se sok od cvekle popije odmah nakon buđenja, kako bi se mozak i tkiva nahranila kiseonikom, a samim tim predupredile i glavobolje i osjećaj malaksalosti.
Voda sa limunom
Voda sa dodatkom limunovog soka se takođe preporučuje kada je riječ o mamurluku jer je bogata limunskom kiselinom koja ima alkalizirajući efekat na organizam. Zahvaljujući tome ona pomaže u odvođenju toksina iz tijela i uspostavljanju pH ravnoteže, čime se pospješuje oporavak, prenosi portal Helt Šots.
Šta bi trebalo izbjegavati u stanju mamurluka
Iako se prilikom mamurluka uvijek napominje da je potrebno unositi što više tečnosti, treba voditi računa o tome da nije svaka tečnost dobra za nas. Primjera radi, napitke sa kofeinom, kao i zaslađena pića treba izbjegavati u širokom luku jer mogu dovesti do još veće dehidriranosti organizma.
Foto: Facebook
Izvor: Glas Srpske