26. Jula 2023.

Namirnice pomoću kojih ćete izbijeliti zube

Profesionalni tretmani i trakice za izbjeljivanje zuba su jako učinkoviti, međutim u nedostatku vremena a ponekad i novca, vrlo često smo u potrazi za nekim alternativnim i instant rješenjima.

Vrlo često čujemo da priroda ima za sve lijek, stoga Vam danas donosimo savjete kako da, uz pomoć pojedinih namirnica izbijelite zube za vrlo kratko vrijeme.

Jagode se često preporučuju za zdrav, blistav osmijeh. Sadrže jabučnu kiselinu, koja može pomoći u izbjeljivanju zuba. Jabučna kiselina je “prirodno sredstvo za izbjeljivanje” koje također povećava proizvodnju pljuvačke ako imate suha usta, što može pomoći u spiječavanju promjene boje.

Ipak, nemojte pretjerati s jagodama jer mogu istrošiti vašu gleđ tokom vremena. Ukoliko ne volite jagode lubenica takođe sadrži jabučnu kiselinu, tako da je možete isprobati.

Ananas je još jedno voće koje vam može pomoći da postignete bijeli osmijeh. Ananas sadrži bromelain, koji može razbiti mrlje na površini zuba. Bromelain je enzim koji ide za proteinima. Ovo uključuje proteine ​​u slojevima vaše pelikule (sloj proteina pljuvačke), koji djeluje kao zaštitni štit za vaše zube, ali također može apsorbovati pigmente iz vaše hrane.

Treba napomenuti da će svježi ananas imati najveći sadržaj bromelaina.

Sirovi celer je još jedna opcija za blistaviji osmijeh. Stručnjaci navode da je to prirodni abraziv koji može ukloniti površinske mrlje dok ga žvaćete. Celer je odličan izvor vlakana i vitamina kao što su vitamin C i A, a tekstura ovog povrća može pomoći da sastružete čestice i bakterije sa vaših zuba.

Iako soda bikarbona nije nešto za čim biste posegnuli za užinu, ovaj sastojak je jedan od najstarijih lijekova za bjelji osmijeh – možda ćete čak i primijetiti da se reklamira na pasti za zube koju kupite.

Soda bikarbona se često smatra prirodnim kućnim lijekom za izbjeljivanje. Međutim, ljekari napominju da budete oprezni kada koristite sodu bikarbonu, jer prečesta upotreba može biti abrazivna za vaše zube.

Mrkva također spada u kategoriju “prirodnih abraziva”, što znači da potencijalno može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja. Žvakanje hrskavih i sirovih mrkvi masira vaše desni i pomaže u uklanjanju naslaga i bakterija sa zuba, a također pomaže u jačanju zubne gleđi osiguravajući velike količine vitamina A.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare