Ovo su neke od njih:
Riba
Riba iz hladnih voda poput lososa, tune ili sardine bogata je omega 3 masnim kiselinama koje provjereno pomažu u sprečavanju razvijanja makularne degeneracije i katarakte. Problem sa suvim očima može biti povezan s nedostatkom upravo omega 3 masnih kiselina.
Zeleno lisnato povrće
Kelj, špinat i raštika bogati su i vitaminima C i E i sadrže karotenoide lutein i zeaksatin. Ovo povrće smanjuje rizik od dugoročnih bolesti oka poput makularne degeneracije i katarakte. Brokula i avokado su, takođe, dobri izvori očnog zdravlja i moćni antioksidansi.
Jaja
Vitamini i minerali u jajima, poput vitamina A i luteina, mogu pomoći u zaštiti od noćnog sljepila i suvih očiju te dobro utiču na oči i njihovo funkcionisanje. Pomažu povećanje količine zaštitnog pigmenta u makuli, dijelu oka koji kontroliše središnji vid.
Citrusno i bobičasto voće
Naranča, grejp, limun i bobičasto voće su prepuni vitamina C i sprečavaju razvoj očne mrene ili katarakte i makularne degeneracije.
Meso
U umjerenim količinama, nemasna junetina može potaknuti zdravlje očiju. Junetina sadrži cink, koji pomaže tijelu apsorbovati vitamin A, a može igrati ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije.
Nezavisne.