13. Aprila 2023.

Namirnica koju jedete svaki dan izaziva čak 45 zdravstvenih problema: Odmah je se riješite

Skriveni ili dodati šećer, koji se unosi tokom dana kroz hranu i piće, razlog je za pojavu 45 štetnih zdravstvenih problema, otkrili su timovi naučnika iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema studiji objavljenoj u British Medical Journal stručnjaci preporučuju smanjenje potrošnje dodatih šećera na oko 6 kašičica dnevno, dok bi unos zaslađenih pića trebalo ograničiti na jedno dnevno.

Skriveni šećer utiče na razvoj astme, dijabetesa, bolesti srca…

Opšte je poznato da prekomerni unos šećera može da ima negativne efekte na zdravlje, što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da predloži smanjenje potrošnje dodatih šećera na manje od 10 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa. Naučnici su otkrili veoma štetnu vezu između konzumiranja šećera i 45 zdrvastvenih stanja kao što je, između ostalih, astma, dijabetes, gojaznost, bolesti srca, depresija, neke vrste karcinoma i smrt.

Endokrine i metaboličke probleme uzrokuje skriveni šećer u hrani

Dnevni unos “skrivenog” šećera kojeg ljudi nisu ni svesni da unose u organizam, a koji ozbiljno narušava zdravlje, bio je povod istraživača iz Kine i SAD da uporede sve dosašnje studije i 73 meta-analiza o štetnosti šećera. Istraživanje je pronašlo dokaze o štetnoj vezi šećera u ishrani i 18 endokrinih ili metaboličkih ishoda, uključujući dijabetes, giht i gojaznost, vezu za 10 kardiovaskularnih problema, kao što su visok krvni pritisak, srčani udar i moždani udar, 7 ishoda karcinoma (rak dojke, prostate i pankreasa) i 10 drugih zdravstvenih stanja kao što su astma, karijes, depresija i smrt.

Povećan unos fruktoze nosi rizik od pankreasa

Dokazi ukazuju i na činjenicu da se konzumacija napitaka zaslađenih šećerom dovodi u vezu sa povećanom telesnom težinom, čak i u slučaju minimalne potrošnje, kao i da se masti nagomilavaju u jetri i mišićima. Analize pokazuju da je svaki napitak zaslađen šećerom bio u vezi sa 4 odsto većim rizikom od gihta, a dnevni unos slatkih pića, koji prelazi 250 ml, dovodi se u vezu sa 17 procenata većim rizikom od koronarne bolesti srca i 4 odsto većim rizikom od smrti. Takođe, dokazi pokazuju da je svaki porast unosa fruktoze od 25 g dnevno u vezi sa 22 odsto povećanim rizikom od raka pankreasa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare