27. Septembra 2023.

Nakon ovacija nacisti: Predsjednik Donjeg doma Kanadskog parlamenta podneo ostavku

Entoni Rota prethodno je preuzeo odgovornost za incident koji su osudili Rusija, Poljska i jevrejske organizacije za ljudska prava.

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podneo je ostavku zbog skandala sa odavanjem počasti ukrajinskom nacisti i pripadniku SS jedinice “Galicija”, 98-godišnjem Jaroslavu Hunki.

“Teška srca obaveštavam članove parlamenta o svojoj ostavci na mesto predsednika Donjeg doma”, rekao je Rota, prenose “RIA Novosti”.

Rota je prošlog petka pozvao Jaroslava Hunku na skupštinski sastanak povodom posete Vladimira Zelenskog, kada je 98-godišnjaka predstavio kao “ukrajinsko-kanadskog veterana Drugog svetskog rata koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa.”

Obilje fotografija i druge građe, međutim, jasno dokazuje da se Hunka za tu “nezavisnost” borio kao član nacističkih SS dizvizija.

Rota je preuzeo isključivu odgovornost za incident, dodavši da je kasnije požalio zbog toga. Trudoov kabinet je zatim utvrdio da ni kanadski lider ni Zelenski “nisu obavešteni unapred” o Hunkinom prisustvu.

Otvorene ovacije SS-ovcu izazvale su bes među jevrejskim organizacijama poput Prijatelja Simona Vizentala, kao i u brojnim državama, uključujući Rusiju i Poljsku. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je incident kao “nečuven nemar.”

Rotinu ostavku su zatražili ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Žoli i zamenik poljskog ministara spoljnih poslova Arkadijuš Mularčik. Varšava je takođe zahtevala da Hunka bude procesuiran za ratne zločine.

SS “Galicija”, kojoj je Hunka pripadao, bila je poznata ne samo po ratovanja protiv Crvene armije, već i zverstvima koja je počinila nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare