15. Maja 2024.

Nakon dva ubistva, sve ključa u Francuskoj: “Nismo plaćeni da umremo”

Stotine zatvorskih službenika širom održali su danas proteste širom Francuske, nakon što su naoružani napadači ubili dvojicu zatvorskih službenika iz zasede na naplatnoj putarini na autoputu u Normandiji i oslobodili zatvorenika.

U jednom zatvoru u blizini Marseja, više od 100 zatvorskih službenika okupilo se ispod transparenta na kome je pisalo ”Nismo plaćeni da umremo”, prenosi Gardijan.

Pojedini službenici neki su se žalili na loše uslove i nasilje u prenatrpanim zatvorima u Francuskoj.

”Kada stavite troje ljudi u ćeliju od 9 kvadratnih metara, koja je namenjena za jednu osobu, to naravno stvara napetost i incidente”, rekao je član sindikata FO džastis Ervan Saudi.

Francuski ministar pravde Erik Dipon-Moreti sastaće se sa sindikatima zatvorskih službenika danas posle podne.

U zemlji je danas nastavljena potraga za zatvorenikom Mohamedom Amrom ”Muvom”, koji je u utorak pobegao policijskom kombiju koji ga je prevozio u zatvor.

On se vraćao sa sudskog ročišta u Ruanu povodom optužbe za pokušaj ubistva kada se automobil zabio u zatvorski kombi na naplatnoj rampi.

Naoružani muškarci su otvorili vatru i ubili dvojicu čuvara, a Amra je pobegao sa napadačima.

Pariski tužilac je rekao da su dva vozila za koja se veruje da su koristili kriminalci pronađena spaljena, na različitim lokacijama kasnije u utorak, prenosi BBC.

Amra je 10. maja osuđen za provalu, a tužioci u Marseju su ga optužili za otmicu koja je dovela do smrti.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je u utorak da je pokrenuta velika potraga za nepoznatim napadačima, a angažovani su i helikopteri.

“Upotrebljavaju se sva sredstva da se ti zločinci pronađu. Po mom uputstvu mobilisano je nekoliko stotina policajaca i žandarma”, napisao je Darmanen na X platformi.

“Apsolutno sve će se učiniti da se pronađu počinioci ovog gnusnog zločina”, rekao je ministar pravde Erik Dipon-Moreti za televiziju BFM. 

BBC navodi da su u pucnjavi povređena tri policajca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare