Nakon diskusije o ZSO: Sprovesti sve obaveze iz dijaloga - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nakon diskusije o ZSO: Sprovesti sve obaveze iz dijaloga

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini DŽefri Hovenijer nakon današnje diskusije o ZSO u zgradi ambasade, naveo je da će SAD nastaviti da se zalažu za sporovođenje svih obaveza iz dijaloga.

On je na Tviteru zahvalio svima koji su učestvovali na današnjem sastanku o Zajednici srpskih opština i podelili svoje stavove o tom pitanju.

  • Danas smo održali diskusiju u zgradi ambasade SAD u Prištini o Zajednici opština sa srpskom većinom. Zahvalni smo različitim prisutnim zainteresovanim stranama što su podelili svoje stavove i stručnost. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga – rekao je Hovenijer.

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je da je stav EU da se svi sporazumi postignuti u dijalogu moraju sprovesti bez odlaganja, uključujući i Zajednicu srpskih opština, prenosi Reporteri.

Stano je tako odgovorio na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je kazao da međunarodni faktor insistira na primeni Sporazuma o pridruživanju, ali da je nepravedno što je Sporazum o pridruživanju preduslov za početak pregovora Kosova i Srbije u skladu sa francusko-njemačkim planom.

Stano je naveo da je formiranje ZSO zakonska obaveza samoproglašenog Kosova.

  • Stav EU po ovom pitanju je poznat, svi sporazumi iz dijaloga moraju biti sprovedeni bez daljeg odlaganja i bez ikakvih uslova. To važi i za osnivanje Zajednice, što je zakonska obaveza za KiM – rekao je Stano.

Na današnji sastanak u Ambasadi SAD bili su pozvani predstavnici takozvanog Predsedništva Kosova i Vlade, lideri partija, diplomate i članovi civilnog društva.

Danas objavljeno

Uskoro postavljanje prodajnih štandova: Pet banjalučkih naselja dobija rejonske pijace

Vanja A

Kina: SAD isporučuju oružje na ukrajinsko ratište, uloga Kine konstruktivna

Vanja A

Medvedev upozorava Hag: Uslijediće monstruozne posljedice ako ste ozbiljni u vašoj namjeri

Vanja A

Ostavite komentar