5. Februara 2023.

Najveća tajna Majkrosofta: Soba u kojoj niko ne može da izdrži duže od sat vremena

Majkrosoft je 2015. izgradio ono što je sada u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda poznato kao najtiše mesto na planeti.

Anehogena komora u sedištu kompanije u Redmondu u Vašingtonu je mesto u kojem vlada skoro apsolutna tišina. Reč anehoična znači „bez eha“. Bilo je potrebno dve godine da se dizajnira prostor.

Samo mali broj ljudi može da izdrži boravak u prostoriji duži vremenski period — a najviše sat vremena. Posle nekoliko minuta, već ćete početi da čujete otkucaje sopstvenog srca. Nekoliko minuta nakon toga, možete čuti i druge organe.

Poenta anehogene komore nije u tome da nećete čuti ništa, već da ukladnja svu drugu spoljašnju buku – što omogućava da čujete zvukove sopstvenog tela. Samo u smrti telo je potpuno tiho.

Okruženje za koje smatramo da je ultra tiho obično je glasnije od praga ljudskog sluha, koji je oko 0 decibela. Čitaonica u biblioteci, na primer, može imati oko 40 decibela.

Bez zvuka iz spoljašnjeg sveta, potpuna tišina će se postepeno pretvoriti u nepodnošljivu zujanje u vašim ušima. To će vas verovatno dovesti do gubitka ravnoteže zbog nedostatka odjeka u prostoriji, što narušava vašu prostornu svest.

„Kada okrenete glavu, čak možete čuti taj pokret. Možete čuti sebe kako dišete i zvuči pomalo glasno“, rekao je Hundraj Gopal, glavni dizajner komore u Majkrosoftu.

Sastavljena od šest slojeva betona i čelika, a pomalo je odvojena od okolne zgrade. Niz opruga za prigušivanje vibracija se nalazi ispod komore. Unutra, klinovi od fiberglasa su postavljeni na pod, plafon i zidove da razbiju zvučne talase.

Izvor: Nova

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare