11. Maja 2023.

Najveća akcija srpske policije u istoriji: Pale vođe Balkanskog kartela

Akcija je sprovedena u najvćoj tajnosti u saradnji sa policijama Nizozemske i Belgije uz koordinaciju Europola, a uhapšena su lica koja su vođe ovog najvećeg kartela u Evropi, prenose “Novosti”. 

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa MUP Službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije nakon višemjesečnog predistražnog postupka na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina danas je lišeno slobode 13 lica i to: M. S., M. L., M. J., D. Đ., M. M., D. N., I. C, R. R., G. P., M. R, V. S. M. P. i Lj. L., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl 246. KZ, navodi se u saopštenju TOK-a.

“Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umješana u međunarodnu trgovinu narkoticima. Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije”, navodi se  u saopštenju.

Kako dodaju, u toku predistražnog postupka prikuljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država, prije svega, Republike Francuske.

“Na teritoriji Srbije slobode je lišeno 13 lica, od sedam lica koja nisu lišena slobode dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rješenjima Kraljevine Nizozemske i Republike Peru, jedno lice se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri se nalazi u bjesktvu. Ova organizovana kriminalna grupa, koja je djelovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4.5 miliona evra”, navodi se iz ovog tužilaštva i dodaje se da su u toku pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega biti saslušani, prenosi “EuroNews”.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare