25. Aprila 2023.

Najstarije vozilo na svijetu prošlo tehnički pregled

Na našim linijama za tehnički pregled može se videti svašta. Nažalost, ljudi nemaju novca za novi, pa voze stari automobil, koji često i ne održavaju kako treba.

U Nemačkoj je, pak, starost voznog parka znatno niža, ali se s vremena na vreme na tehničkom pojavi kuriozitet kao što je ovaj automobil star više od jednog veka.

Stručna organizacija TÜV, koja, između ostalog, upravlja linijama za tehnički pregled, potvrdila je u ponedeljak ispravnost najstarijeg automobila u Nemačkoj.

Skoro 130 godina star primerak Benz Victoria prošao je glavnu inspekciju u TÜV Nord u Ajnbeku u Donjoj Saksoniji i dobio produžetak saobraćajne dozvole na još dve godine.

Od utorka se vozilo, koje više liči na kočiju, ponovo može videti u muzeju automobila PS.Speicher u Ajnbeku.

Za automobil sa oznakom modela 99 važi niz posebnih propisa. Pošto umesto farova ima samo lampe, može se voziti samo danju. Osim toga, umesto migavca, vozač ima veliku lopaticu kojim pokazuje pravac kretanja.

Automobil raspolaže sa 6 KS i može da razvije 30 km/h. Pokreće ga trolitarski jednocilindarski motor.

Prema TÜV-u, to bi mogao biti najstariji automobil na svetu. Poslednji put je pregledan pre dve godine i ni tada nije bilo pritužbi na njegovu ispravnost. Redovno se održava u muzeju.

Foto: IgorGolovniov/Shutterstock

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare