11. Oktobra 2023.

Najskuplji Porsche košta pola miliona evra i nije na četiri točka

Koristi isti pogon kao novi Macan

Iako je leto iza nas, Porsche je odlučio da produži nautičku sezonu predstavljanjem atraktivnog plovila. Nemački proizvođač i brodogradilište Frauscher predstavljaju plod svoje saradnje, gliser 850 Fantom Air.

Ono što ovo plovilo čini posebnim, pored visoke doze luksuza i atraktivnog izgleda, svakako je pogon. Preuzet je sa novog Porsche Macana. A bolji poznavaoci automobila znaju da će sledeći Macan nuditi isključivo električni pogon, što znači da takav pogon ima i ovo plovilo. Novi gliser je već isplovio na prve probne vožnje na jezeru Garda, gde su, probrani klijenti, mogli da ga isprobaju.

“Ovaj brod je rezultat velike saradnje između dve strastvene kompanije sa snažnom tradicijom i visokim standardom inovacija”, rekao je Detlef fon Platen, član odbora Porschea.

On obećava “izvanredne performanse i luksuzno iskustvo, najviši kvalitet i ekskluzivan, bezvremenski dizajn.”

Plovilo pokreću elektromotori čija je snaga ograničena na 400 kW. Baterija je takođe iz novog Macana i ima kapacitet od 100 kWh.

Kao i Macan, ovo plovilo takođe ima neke unapred definisane programe vožnje, odnosno Docking, Range, Sport i Sport Plus.

Na primer, u režimu pristajanja, osmišljenom za navigaciju u luci, brzina je ograničena na 8 čvorova (15 km/h). Optimalna brzina krstarenja je 22 čvora (41 km/h), kada je domet oko sat vremena ili nekih 45 km.

Pomenimo i velike snage punjenja zahvaljujući tehnologiji od 800 volti. Porsche garantuje snagu punjenja do 250 kW, što omogućava punjenje od 10 do 80% kapaciteta baterije za manje od pola sata.

Plovilo je bazirano na postojećem brodu Frauscher 858 Fantom Air, od kojeg je preuzeo trup dužine 8,67 metara i širine 2,49 metara.

Naravno, oprema je prvoklasna, pa uključuje sidreno vitlo na električni pogon, LED ambijentalno osvetljenje, vrhunski hi-fi sistem i multifunkcionalni ekran od 12 inča.

Svetska premijera zakazana je za januar sledeće godine, a serija je ograničena na samo 25 primeraka. Početna cena je 561.700 evra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare