2. Septembra 2023.

Najsiromašniji u Srpskoj dobiće po 476 KM za ogrev, da lakše preguraju zimu

Najsiromašnija domaćinstva u Srpskoj, koja ne mogu da sama sebi obezbijede ogrev za predstojeću zimu, dobiće uskoro po 476 KM, kako bi lakše pregurali hladne dane.

Radi se o ukupno 67.731 energetski siromašnih potrošača, koji su prethodno prošli selekciju ili su se prijavili na javni poziv u okviru realizacije paketa podrške, koji se finansira iz pretpristupnog fonda Evropske unije “IPA tri” za 2023. godinu.

Zvuči komplikovano, ali radi se ustvari o nekoliko kategorija socijalno ugroženih stanovnika Srpske, koje će ovaj novac dobiti posredstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite ili preko Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Pravo na ovu vrstu pomoći imaju korisnici socijalne pomoći, porodice koje primaju dječji dodatak i ljudi stariji od 65 godina koji nemaju stalne prihode. Ove kategorije će pomoć primiti preko Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, ukoliko su prethodno prošle propisanu proceduru.

Kako je pojasnio pomoćnik ministra zdravlja u resoru za socijalnu porodičnu i dječju zaštitu Vladimir Makarić, radi se o 17.926 korisnika iz navedenih kategorija.

– Dio njih novac će dobiti na svoje račune u bankama, a oni koji nemaju račun, pomoć će dobiti putem pošte – rekao je Makarić.

Da bi oni dobili te uplate, valja obaviti još i “tehnički dio posla”, dakle prikupiti njihove brojeve računa i adrese na koje će im poštari donijeti novac.

Mnogo je više onih koji će navedenih 476 KM dobiti preko Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS. Radi se o skoro 50.000 korisnika, iz unaprijed definisanih boračkih kategorija, kao i o penzionerima koji primaju samostalne penzije manje od 350 KM.

Kako je za Srpskainfo pojašnjeno u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ova pomoć se dijeli po domaćinstvima, jer je novac namjenjen za grijanje.

Dakle, ako u jednom domaćinstvu žive, recimo, penzioner sa penzijom manjom od 350 KM i roditelji koji primaju dječji dodatak, ta će porodica dobiti samo jednu “tranšu” za pomoć u nabavci ogreva, dakle samo 476 KM, a ne dva puta toliko.

U svakom slučaju, oni kojima je pomoć namijenjena jedva čekaju da im novac legne na račun, ili da im na vrata zakuca poštar, jer se većina njih već zadužila za nabavku makar minimalnih količina ogreva.

– Nemam račun u banci, što će mi, samo da još plaćam proviziju na to. Penzijicu mi donosi poštar, nadam se da će mi uskoro donijeti i to za drva, jer sam drva već kupila na veresiju – kaže jedna baka iz banjalučkog naselja Zalužani.

srpskainfo.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare