Laneno seme možete da dodate u ovsenu kašu koju pripremate za doručak, kao i u smuti ukoliko ga prvo sameljete. Nutricionisti kažu da su brojni razlozi za to.
Sastav lanenog semena ga čini blagotvornim za zdravlje. U jednoj supenoj kašici (meri oko 7 g), ima po dva grama ugljenih hidrata i vlakana. Od važnih sastojaka ćete u njemu naći tiamin (vitamin B1), bakar, mangan, magnezijum, fosfor i selen. Ima i cinka, vitamina B6, gvožđa i folne kiseline.
Tri grama masnoće u lanenom semenu su izvor zdrave, omega-3 masne kiseline. Ona može da umiri upalne procese, kao i da spreči taloženje holesterola u krvnim sudovima.
Nekoliko istraživanja je pokazalo da uzimanje lanenog semena može da doprinese obaranju holesterola u krvi. U jednom su ispitanici uzimali četiri kašike samlevenog lanenog semena dnevno. Za mesec dana, nivo lošeg holesterola je smanjen za 15 odsto.
U drugom su zabeleženi slični rezultati, sa istom količinom lanenog semena svakog dana. Tokom 12 nedelja, ispitanici su uspeli da snize i krvni pritisak, kao i indeks telesne mase.
Analize više studija pokazuju da se laneno seme dokazalo i kao odičan pomoćnik u obaranju povišenog šećera u krvi. Najviše se to vezuje za dejstvo topivih vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera u krv.