20. Juna 2023.

Najopasnij sir na svetu dolazi iz ove zemlje: Neki kažu da je afrodizijak, a neki ga zabranjuju

Neki kažu da je afrodizijak, a drugi da je opasan po ljudsko zdravlje jer crvi iz njega mogu da naprave perforacije u crevima. Zbog toga je zabranjen širom sveta, ali i pored toga stanovnici Sardinije ga jedu vekovima.

Proizvodi se u jednoj od država članica EU, ali je i tu njegova prodaja zabranjena. Može se naći na crnom tržišt, po duplo većoj ceni od njegovih poznatijih rođaka, ali su kazne za prekršioce vrlo ozbiljne. U njegovoj domovini Sardiniji, na lokalnom jeziku zovu ga “kasu marzu” iliti “truli sir”.

Unutar oštrih krivina italijanskog ostrva Sardinija, usred Tirenskog mora, pastiri proizvode Kasu marzu, sir zaražen crvima koji je 2009. godine upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najopasniji sir na svetu.

Kako se pravi ovaj opasni sir?

Kasu marzu nastaje kada se pekorino sardo sir, umesto da ostane na hladnom i mračnom mestu, iznese napolje i ostavi na suncu, kako bi ga izložili muvama. Sirna muva (Piophila casei) u njega položi svoja jaja, larve, koje hraneći se, izbacuju kiselinu koja smanjuju masnoću i dovode sir gotovo do raspadanja. Larve izrastu u bele crve koji u pokretu, razgrađuju protein praveći bogati sirni krem. Sir postaje veoma mekan sa nešto tečnosti koja curi i koju Sardinjani zovu “suza”. Zatim se otvara vrh sira, koji crvi gotovo da nisu dotakli, kako bi se izvukla ova kremasta poslastica.

Do trenutka konzumiranja, kasu marzu može imati nekoliko hiljada crva. Neki ih vade pre jela, drugi promešaju sir i crve, dok lokalni sladokusci sa Sardinije imaju jedno pravilo – da bi sir mogao da se jede, crvi moraju biti živi. Treba napomenuti da crvi, mogu i da skaču, čak do 15 centimetara, pa je zbog toga nekada potrebno držati ruke iznad jela da crvi ne bi skočili u lice.

Ovaj italijanski sir se može posluži uz papirnu kesu u koju se stavi komad sira i čeka da crvi uginu. Oni koji su imali priliku da ga probaju, kažu da mu je ukus veoma snažan i da njegov “šmek” satima ostaje u ustima.

Zašto je kasu marzu opasan i da li je ikada izazvao nečiju smrt?

Prema rečima stručnjaka, kasu marzu i njegovi crvi mogu izazvati mnoge opasne simptome. Kada se nasele u crevima, crvi mogu na kraju stvoriti bolne i opasne lezije. Evo nekih od simptoma koji se mogu osetiti nakon konzumacije ovog sira:

mučnina
akutni bol u stomaku
krvava dijareja

Prema poznatim podacima, kasu marzu nikada nije prouzrokovao nečiju smrt. Međutim, teško je biti siguran, jer ovaj sir datira još iz antičkih vremena.

Iako je još od 1960. godine zabranjena njegova proizvodnja, ovaj sir se i danas može naći u većini domaćinstava na Sardiniji, jer se smatra posebnom poslasticom.

Razlog zašto je zabranjen leži u činjenici da je u postizanju posebnog ukusa dopušteno da muva polaže svoje larve u njega, a ta muva “posećuje” i crkotine, to jest leševe životinja. Zbog toga je i upisan u Ginisovu knjigu rekorda, kao najopasniji na svetu.

Stara kultura Sardinaca

Sardinci su jeli kasu marzu sir i njegove crve vekovima. Iako je registrovan kao tradicionalni proizvod ostrva Sardinija i stoga lokalno zaštićen, italijanska vlada je sir proglasila ilegalnim 1962. godine, zbog zakona koji zabranjuju konzumaciju hrane zaražene parazitima. Oni koji prodaju sir mogu se suočiti sa visokim kaznama, čak i do 50.000 evra.

Međutim, mnogi žitelji Sardinije žale za vremenom kada je ovaj delikates mogao da se slobodno konzumira i veruju da niko nikada nije umro jedući ga. Oni se nadaju da će kasu marzu uskoro biti legalan i postati simbol Sardinije – ne zbog svoje neobične proizvodnje, već zato što je simbol stare hrane koja nestaje jer se ne uklapa u moderne “mejnstrim” ukuse.

Zbog toga su istraživači sa Univerziteta Sardinija 2005. godine napravili prve eksperimente sa uzgojem muva u laboratoriji. Zatim su stavili crve u pekorino sir kako bi pokazali da se proces može odvijati i na kontrolisan način. Ostrvljani Sardinije i istraživači se nadaju da će Evropska unija uskoro doneti odluku u njihovu korist, pa da će konzumacija ovog neobičnog sira ponovo biti legalna.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare