18. Maja 2023.

Najmanje osam žrtava poplava u Italiji

“Suočavamo se sa katastrofalnim događajima koji vjerovatno nisu viđeni ranije. Velike količine kiše su pale na kopno koje više nije u stanju da ih apsorbuje”, rekao je predsjednik regiona Emilija Romanja Stefano Bonačini, prenosi Rojters.

Lokalne vlasti su saopštile da su poplave pogodile 37 gradova i naselja, kao i da je registrovano oko 120 klizišta. U blizini Bolonje se srušio most, a mnoge željezničke usluge su obustavljene.

Iz Agencije za civilnu zaštitu ranije su upozorili da nije gotovo sa padavinama, kao i da je riječ o veoma komplikovanoj situaciji.

Usljed nevremena 50.000 ljudi je ostalo bez struje, objavila je ANSA. Navodi se da se 14 rijeka izlilo iz svojih korita u Romanji, istočnom dijelu regiona, što je primoralo stanovnike gradova poput Ćezene da se popnu na krovove kuća, gdje su ih vatrogasci spasavali helikopterima ili gumenim čamcima.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izrazila je u objavi na Tviteru “potpunu solidarnost sa pogođenim stanovništvom” i poručila da vlada pažljivo prati događaje i da je spremna da pruži pomoć.

Obilne padavine u Emiliji-Romanji uslijedile su poslije nedjelja suše koje su smanjile kapacitet zemljišta da prima vodu čime su pogoršane posljedice poplava.

Usljed ekstremnih vremenskih prilika, Formula 1 je saopštila da je odložena trka koja je trebalo da bude održana za vikend u Imoli.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare