5. Septembra 2023.

Najmanje 56 osoba ubijeno u vojnom gušenju nasilnih demonstracija u Kongu

Najmanje 56 ljudi ubijeno je u vojnom gušenju nasilnih demonstracija protiv misije Ujedinjenih nacija u gradu Goma na istoku Konga prošle nedjelje, izjavio je danas vojni tužilac Mišel Kašil.

Za učešće u ubistvima optuženo je šest vojnika, prenio je Rojters.

Vlada je prethodno saopštila da su u vojnom gušenju protesta ubijene 43 osobe, a da je povrijeđeno 56.

Kongoanske trupe nasilno su rasterale demonstrante protiv mirovne misije Ujedinjenih nacija i drugih stranih organizacija prošle srijede nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak napada na policajca, prenio je Rojters, uz napomenu da nije uspio da provjeri autentičnost snimka, prenosi Tanjug.

Vlasti su ranije saopštile da je policajac kamenovan do smrti i da je šest demonstranata ubijeno kada je vojska intervenisala.

Mirovna misija UN u istočnom Kongu, poznata kao MONUSCO, izrazila je saučešće i istakla da je i dalje zabrinuta zbog pretnji nasiljem.

Misija se od 2022. godine suočava sa protestima, koji su djelimično podstaknuti pritužbama da nije uspjela da zaštiti civile od višedecenijskog nasilja milicije.

Na protestima protiv misije MONUSCO u julu 2022. bilo je više od 15 mrtvih, uključujući tri pripadnika misije UN u Gomi i gradu Butembo, naveo je Rojters.             

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare