Najjeftiniji evropski grad za odmor ujedno je i najsrećnija destinacija na svijetu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najjeftiniji evropski grad za odmor ujedno je i najsrećnija destinacija na svijetu

Britanski The Post Office već 16 godina za redom sastavljala listu evropskih gradova koji nude najbolju vrijednost za uložen novac.

Ovih dana objavljena je nova lista za 2023. godinu koja upoređuje 35 evropskih gradova i otkriva koje su najprofitabilnije evropske destinacije.

Ove godine je to portugalska metropola Lisabon.

Tim The Post Offica izračunava i upoređuje prosečnu cenu vikenda u gradu za dve noći u hotelima sa tri zvezdice. Dodajte tome i cenu nekih vrhunskih turističkih atrakcija, razgledanje turističkim autobusom, cenu javnog prevoza, hranu i piće.

Lisabon je pravo mesto ovog leta ako želite da provedete neverovatan mini odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

Ova destinacija za odmor našla se na vrhu liste najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je podsticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog svetski poznatog noćnog života, prelepih plaža i ukusne hrane.

lisabon
cristinamacia/Pixabay

Iz perspektive turista, cene u portugalskoj prestonici uglavnom nisu pod uticajem inflacije i krize troškova života, koje su porasle samo 2 odsto u odnosu na prošlo leto.

Dva noćenja u hotelu sa tri zvezdice u proseku koštaju oko 140 evra, što je samo 5,0 odsto više nego 2022. godine, u poređenju sa povećanjem cene od preko 3 odsto u svakom drugom ispitanom gradu. U stvari, cene u Lisabonu bile su manje od trećine onih u najskupljim evropskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.

Lisabon je odlično mesto za posetu iz više razloga. Grad je donekle nasumično lociran na krševitom pejzažu na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznovrsnih i odličnih pogleda. Za njega se kaže da je jedan od najstarijih gradova na svetu, a prema legendi, osnovao ga je Uliks po povratku iz Trojanskog rata.

Titulu najskupljeg grada u Evropi poneo je Amsterdam, gde bi za vikend trebalo izdvojiti 835 evra, a među najskupljima su Pariz, Venecija, Ženeva i London. Dubrovnik u susednoj Hrvatskoj zauzeo je prvo mesto na listi gradova sa najskupljim ulaznicama za kulturno-istorijske znamenitosti.

Lista najisplativijih evropskih gradova 2023. godine, počevši od najjeftinijih: Lisabon (Portugal), Viljnus (Litvanija), Krakov (Poljska), Atina (Grčka), Riga (Letonija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska) ), Budimpešta (Mađarska) ), Varšava (Poljska) i Lil (Francuska), prenosi klix.ba.

N1.

Danas objavljeno

Pokret koji se zalaže da što manje peremo veš ima sve više pristalica

Zeljka

Nove fotke pjevačice i Hamiltona: Šakira osmijehom podgrijala glasine

Zeljka

Oni najviše vole da se tetoviraju: Istraživanje otkrilo koje nacije obožavaju tetovaže

Zeljka

Ostavite komentar