Svaka baka je imala poseban recept, koji je veoma teško ponoviti. Ali isprobajte ovaj jednostavni recept koji će probuditi sva vaša čula…
- 0,5 litara vode
- 1 kilograma brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 50 mililitara biljnog ulja
- 25 grama svežeg kvasca
Priprema:
U posebnoj dubokoj posudi pomešajte kvasac i šećer u pastu. Zatim sipajte toplu vodu u posudu. Ostavljamo sve na miru 10 minuta.
Pomešajte brašno sa solju. Sakupljamo brašno u brdu i pravimo udubljenje. I u to sipajte tečni kvasac. Zatim dodajte biljno ulje i počnite da mesite testo. Tako da se ne lepi za ruke i posuđe. Ako je testo tekuće ili lepljivo, dodajte još brašna.
Gotovo testo prebacimo u posudu, prethodno podmazanu biljnim uljem. Čekamo da se testo podigne i udvostruči zapreminu. Zatim ga treba ponovo umesiti i podeliti na četiri dela, koje pažljivo stavljamo u pripremljene forme. Forme sa testom držimo na toplom mestu najmanje pola sata. Na kraju će ponovo porasti.
Do ovog trenutka morate prethodno zagrejati rernu. Domaći hleb je najbolje peći na 160 stepeni. Forme sa testom treba postaviti na najniži nivo rerne i držati tamo ne više od 40 minuta.