3. Maja 2023.

Najgori podaci ikada: U Srpskoj preko 74 odsto građana smatra da novinare treba tući

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da je prošle godine svega 6,9 odsto ispitanika u RS opravdavalo napade na novinare, dok u 2023. godini čak 74,1 odsto ispitanika u RS prihvata nasilje nad novinarima i smatra da ih “treba tući”.

Pokazalo je to istraživanje “Medijske slobode u BiH u 2023. godini”, a koje od 2009. godine sprovodi udruženje “BH novinari” i Fondacija Friedrich Ebert, povodom 3. maja Međunarodnog dana slobode medija.

Sa današnje prezentacije ovih rezultata u Banjaluci, istaknuto je da je agencija koja je radila istraživanje tri puta provjeravala pitanje i dobijene rezultate, upravo zbog ovako alarmantnih podataka.

Novinarka Milikica Milojević je navela da su ovo najgori podaci u posljednjih 15 godina, i da nikada do sada nije postojala tako velika razlika između Republike Srpske i Federacije BiH.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić kazao je danas da su ovo najgori rezultati koji su ikada dobijeni.

Posebno je karakteristično da su prošle godine postojali određeni pomaci i optimističniji podaci, koji su ove godine naglo pogoršani.

Sve dolazi u svjetlu posljednjih dešavanja u Republici Srpskoj, gdje je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta, napada na imovinu novinara u Banjaluci, kao i dešavanja oko slučaja banjalučkog novinara Nikole Morače.

“Nekoliko događaja iz ove godine stvorilo je ambijent u kojem novinari moraju strahovati za svoj život. Razmišljao sam da se na ovoj konferenciji pojavim sa pancirom ili šljemom na kojem piše ‘press’. To nije karikiranje. Ovo je crveni alarm. Svaki građanin koji simpatiše određene politike, sutra može udariti novinara”, rekao je Vukelić.

Navedeno istraživanje je rađeno od 23. mart kada je u NSRS usvojen zakon kojim se kriminalizuje kleveta, a učestvovalo je 504 ispitanika metodom intervjua.

U udruženju “BH novinari” su naveli da je uduplano verbalno nasilje, prijetnje, napadi na novinare, a tek 25,4 odsto slučajeva je riješeno u korist novinara.

“Možemo govoriti o široko rasprostranjenoj nekažnjivosti napada na novinare”, rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja “BH novinari”.

Ona je iznijela podatke spomenutog istraživanja za 2023. godinu, prema kojem se 67 odsto ispitanika u BiH izjasnilo da ima povjerenje u medije, ali je ono u padu u odnosu na godinu ranije, dok je opalo i povjerenje u vjerske zajednice koje se nalaze na drugom mjestu, ali i u NVO sektor, te političare i stranke za koje se 16 odsto ispitanika u BiH izjasnilo da ima povjerenje, dok je jedina konstanta povjerenje u institucije međunarodne zajednice.

Povjerenje u političare i stranke u RS je znatno veće nego u FBiH.

“Polovina ispitanika smatra da političari i stranke imaju najveći uticaj na medije, a da su glavni kršitelji novinarskih prava upravo političari. To je znatno manje prisutno u RS, kod 37 odsto ispitanika, a u FBiH 83,7 odsto”, navedeno je u istraživanju.

Televizija je i dalje dominantan izvor informacija, na drugom mjestu je internet preko kojeg se informiše 44, 2 odsto ispitanika, a uduplano je i informisanje preko društvenih mreža, dok je vrlo nizak procenat onih koji čitaju novine i slušaju radio.

Na kraju, ali ne najmanje važno, istaknut je podataka da 50 odsto novinara ima plate ispod prosjeka u BiH.

“Ne možemo imati slobodne novinare ako nisu plaćeni i ako nemaju ekonomsku sigurnost”, navedeno je u istraživanju.

(MONDO)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare