7. Novembra 2023.

Najbolji recept za posni slavski kolač koji će odlično ispasti i početnicima u kuhinji

Vreme je slava, a ono što je neizostavno na slavskoj trpezi su žito, slavski kolač, sveća i vino.

U susret Mitrovdanu, koji 8. novembra mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu, podsetićemo da bi trpeza trebalo da bude posna s obzirom na to da slava ove godine pada u sredu. Stoga, donosimo vam recept za posni slavski kolač, koji će vam ispasti savršeno čak i ako niste vešti u kuhinji.

Sastojci:

1 kg oštrog brašna

450 ml vode

1 svež kvasac

100 ml ulja

4 kašičice šećera

2 kašičice soli

Priprema:

Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da koristite okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini, pa ga ubacite u pleh. Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u zagrejanoj rerni na 200°C.

Ukrasi na slavskom kolaču mogu da variraju u zavisnosti od dela Srbije u kojem se kolač pravi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare