Vreme je slava, a ono što je neizostavno na slavskoj trpezi su žito, slavski kolač, sveća i vino.
U susret Mitrovdanu, koji 8. novembra mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu, podsetićemo da bi trpeza trebalo da bude posna s obzirom na to da slava ove godine pada u sredu. Stoga, donosimo vam recept za posni slavski kolač, koji će vam ispasti savršeno čak i ako niste vešti u kuhinji.
Sastojci:
1 kg oštrog brašna
450 ml vode
1 svež kvasac
100 ml ulja
4 kašičice šećera
2 kašičice soli
Priprema:
Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da koristite okrugli pleh). Naraslo testo premesite na pobrašnjenoj površini, pa ga ubacite u pleh. Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u zagrejanoj rerni na 200°C.
Ukrasi na slavskom kolaču mogu da variraju u zavisnosti od dela Srbije u kojem se kolač pravi.