9. Augusta 2024.

Najbolji recept za crnogorske priganice i ne, to nisu uštipci

Ove preukusne loptice idealno se slažu sa kajmakom, sirnim namazima, ali vrlo brzo nestanu iz tanjira i kada se pojave u slatkim kombinacijama.

Sastojci:

400 g brašna

300 ml vode

kockica svježeg kvasca

1 kašičica soli i šećera

1 kašika rakije po izboru

Priprema:

Zagrijte vodu u šerpicu i dodajte joj kvasac i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastvori, a zatim dodajte malo rakije.

Postepeno dodajte brašno i so, dok miješate sve sastojke.

Tijesto koje ćete dobiti treba biti malo rjeđe od onog za uštipke. Ostavite na toplom da odstoji i naraste.

U dublju šerpu sipajte dosta ulja, koje treba da zagrijete na srednjoj ili blagoj temperaturi.

Tijesto prije prženja još jednom promješajte, pa kašikom odvojite mjeru za lopticu i ubacite da se prži.

Nakon svake priganice kašiku properite hladnom vodom, kako bi vam bilo lakše da napravite oblik loptica, prenosi “Ona“.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare