11. Septembra 2023.

Najbolji načini za održavanje budnosti – a nije kafa

Ponekada nam je izuzetno važno da ostanemo budni – spremamo važan ispit, ostali smo na poslu u neplaniranoj trećoj smeni, ili smo se dan ranije provodili više nego što je trebalo, pa sada jedva držimo oči otvorene. Šta god da je, kafa možda i jeste rešenje, ali kratkoročno. A kako ostati budan bez pribegavanja kofeinu?

Najveći paradoks spavanja jeste da kada bi trebalo da spavamo, mi se često borimo sa budnošću, gledamo u plafon ili brojimo ovce ne bismo li konačno utonuli u san, ali zato kada bi trebalo da ostanemo budni i fokusirani, naša glava doslovno pada. U tim trenucima, većina nas se okreće (jedinom) logičnom rešenju – kafi, energetskim napicima ili kapsulama sa ekstraktom kofeina i u većini slučajeva to deluje.

Međutim, kofein nije baš uvek najoptimalniji izbor: iako je u malim dozama veoma preporučljiva, ukoliko se pretera može izazvati brojne nelagodnosti: od stomačnih tegoba, do povišenog krvnog pritiska i aritmija. Zato, kada vam se sledeći put prispava onda kada bi trebalo da ste budni i fokusirani, umesto kafe se poslužite vodom i zdravim grickalicama, odradite kratki 15-minutni trening ili dremnite 10 do 20 minuta, samo da “napunite baterije”.

Voda i zdrave grickalice za instant priliv energije

Umor je jedan od glavnih simptoma dehidratacije, pa je ispijanje jedne do dve čaše hladne vode siguran način da vaš organizam “trgnete” iz stanja pospanosti. Sa druge strane, i hrana je odlična strategija u borbi sa umorom, jer je našem telu upravo hrana izvor energije. Naravno, ovde se misli na zdrave grickalice, i hranu koja nije “teška” za stomak i digestivni sistem. Ukoliko osetite simptome umora, a pred vama je duga noć u kojoj treba da ostanete budni i fokusirani na posao ili učenje, idealan obrok bio bi sačinjen od izvora proteina, ugljenih hidrata i masti, koji će pomoći da regulišete metabolizam, ali i povećati priliv energije. Najbolji izbor bile bi jabuke (koje su prirodan izvor šećera), salata (kao prirodan izvor vitamina) ili tost sa kikiriki puterom, čija će kaloričnost da vas zasiti, ali i da dovoljnu količinu energije da “pregutate” noć.

Kratak trening će vas razbuditi i “izoštriti” um

Osetan umor znači samo jedno – vreme je za kratku pauzu. Umesto da vreme iskoristite da napravite sebi kafu, ustanite i “protresite” telo kratkim treningom – bilo da je u pitanju razgibavanje, par asana ili šetnja, svaka fizička aktivnost je dobrodošla, a čak i 15-ak minuta je dovoljno da se organizam vrati u stanje budnosti. Ukoliko se sa pospanošću borite tokom dana, naučnici preporučuju da odaberete aktivnost koju je moguće raditi na suncu, jer sunčeva svetlost dokazano ima snažan uticaj na budnost, nivo energije, kao i “oštrinu” uma.

Kada ništa drugo ne pomaže – tu je dremka

Konačno, ukoliko ni voda, ni malo fizičke aktivnosti ne donesu željene rezultate, tu je kratak san, koji dokazano čini čuda kada je u pitanju “punjenje baterija”. Naravno, ukoliko okolnosti do dozvoljavaju. Ali, nemojte preterivati: idealna dužina takve dremke je između 10 i 20 minuta, a sve više od toga neće imati očekivane rezultate – ne samo da se možete probuditi još umorniji, već i poremetiti redovan raspored spavanja. Zato, ukoliko odlučite da na kratko “odmorite oči”, neka alarm bude obavezno podešen!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare