24. Maja 2024.

Najbolji motocikli iz filmova o Pobješnjelom Maksu

U najnovijem filmu se ne pojavljuje Maks, ali u svakom drugom pogledu – apokaliptično okruženje, gomila ludih motora i automobila, režija Džordža Milera – ispunjava sve kriterijume franšize.

Radi se o prednastavku filma iz 2015. godine i predstavlja priču o poreklu odmetničke ratnice Furiose (koju je prošli put igrala Šarliz Teron) pre njenog udruživanja sa Maksom (prošli put ga je igrao Tom Hardi).

Ovog puta glavnu ulogu ima Anja Tejlor-Džoj kao mlada Furiosa čiji je neprijatelj Dr Dementus, vođa divlje bande bajkera, kojeg igra Kris Hemsvort.

I kao najnoviji, peti nastavak serijala koji datira još od originala iz 1979. godine, obećava jednako mnogo divljih motora i vratolomija kao i uvek. Dakle, u iščekivanju svega toga, evo našeg izbora najboljih motocikala iz kultnog serijala.

Pobesneli Maks (1979) – Gusov KZ1000Prvi deo je možda bio niskobudžetni (koštao je samo 350.000 dolara), ali australijska produkcija ne samo što je Mel Gibsona lansirala u zvezde, već je i njena vizija budućnosti pustoši kojom haraju kriminalne bande bajkera učinila jednim od najkultnijih i najuticajnijih bajkerskih filmova svih vremena, podstaknuvši niz nastavaka.

Iako glavna zvezda, Maks, vozi automobil, njegov policijski prijatelj iz MFP-a, Džim Gus, vozi motocikl koji i sam postaje jedna od zvezda filma. Baziran je na Kawasaki KZ1000 iz 1977. godine koji je donirao Kawasaki Australija, a poznato je da ga je radionica La Parisienne iz Melburna modifikovala dodavši mu kafe rejser oklop i rep. Toliko je postao popularan da je tokom godina napravljeno više replika.

Pobesneli Maks(1979) – Prstosekov KawasakiGlavni negativac u originalnom filmu je Prstosek, vođa bande odmetnika bajkera koji vozi crni Z1000 sa sličnim La Parisienne oklopom kao Gusov. Zapravo, La Parisienne je navodno modifikovala ukupno 13 motocikala za film. Samu bandu su igrali članovi lokalnog moto-kluba iz Viktorije, The Vigilantes, koji su se odazvali na lokalni oglas, dok je Prstoseka igrao Hjuz Kejs-Birn, koji je kasnije igrao glavnog negativca Immortan Džoa u filmu iz 2015. godine. Preminuo je 2020. godine.


Pobesneli Maks (1979) – Gusov KH250Iako su skoro svi motocikli u prvom delu bili Z1000, zahvaljujući Kawasaki Australiji koja je donirala 10 mašina za produkciju, postoji nekoliko izuzetaka. Jedan od najznačajnijih je početkom filma kada, nakon nesreće, povređeni ’Gus’ koristi štake i odlazi iz policijske stanice ne na svom uobičajenom MFP motoru za potere već na laganom Kawasaki KH250 iz 1976. godine, s dvotaktnim trocilindarskim agregatom.

Pobesneli Maks 2: Drumski ratnik (1981) – Vezov KawasakiUspeh originala doveo je do nastavka sa većim budžetom 1981. godine, pri čemu su film i vozila daleko apokaliptičniji. Nažalost, ima manje motocikala. Jedan, međutim, se ističe. Iako je glavni negativac ovaj put Lord Humungus, vođa bande, njegov najpouzdaniji poručnik je Vez, kojeg igra Vernon Vels, čiji je motocikl navodno inspirisan tada novim Suzuki Katana modelom, bio jednako upečatljiv kao i sam lik koji ga vozi.

Pobesneli Maks: Auto-put besa (2015) – Furioza na motociklu


Iako nema motora u trećem filmu iz serijala, iz 1985. godine, koji takođe predstavlja poslednje Gibsonovo tumačenje Maksa, to je više nego nadoknađeno u Milerovom filmu iz 2015. godine. Ipak, iako je “Auto-put besa” nazvan filmom o Pobesnelom Maksu, da budemo potpuno tačni, glavni lik nije Maks, već Imperatorka Furioza, alfa ženka sa bioničkom rukom koju igra Šarliz Teron. Radnja se vrti oko njene misije da se vrati u svoju domovinu, prelazeći postapokaliptičnu pustinju u kamionu sa 18 točkova i spasavajući robinje usput. Makar na kratko, nju vidimo i na BMW motociklu.

Motomagazin.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare