3. Augusta 2025.

Najbolje tijesto za picu, kako ga prave Italijani

Malo ko može da odoli italijanskom specijalitetu koji je osvojio cijeli svijet – pici. Iako je veoma važno koje sastojke i u kojoj količini stavljate na picu, jedna stvar je ipak važnija – tijesto.

Svi znamo da je tijesto zapravo najbolji i najvažniji dio pice, a da bi ono bilo prozračno i mekano, morate ga spremati uz pomoć jednog sastojka koji skoro svi imamo u frižideru.

Riječ je o jogurtu. Uz ovu namirnicu, vaše tijesto za picu biće savršeno.

Idealno bi bilo, ako imate vremena, da umijesite tijesto i ostavite ga da prenoći u frižideru.

Sastojci:

    250 ml jogurta

    600 g brašna

    1 kesica suvog kvasca

    100 ml ulja

    50 ml vode

    1 kašičica soli

    prstohvat šećera

Priprema:

U manju šerpu sipajte jogurt i zagrijte ga dok ne postane mlak. Sklonite s ringle, pa sipajte u činiju zajedno s kvascem, šećerom, vodom i jednom kašikom brašna. Sve dobro promiješajte i ostavite da kvasac proradi – oko 15 minuta. Pokrijte činiju krpom ili aluminijumskom folijom.

Kada kvasac naraste, dodajte ulje i so, promiješajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna. Umijesite tijesto dok ne počne da se odvaja od ivica činije.

Oblikujte tijesto u pogaču i ostavite da odmara 30 minuta, pokriveno krpom.

Nakon toga, tijesto je spremno – razvucite ga oklagijom i dodajte sastojke po želji, prenosi N1 Hrvatska.

Foto: Pexels/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare