4. Novembra 2025.

Najbolje namirnice za zdravlje crijeva: Dijetetičari kažu da bi trebalo da su nam stalno na meniju

Nemoguće je govoriti o opštem zdravlju, a da se zaobiđe zdravlje crijeva.

Crevni mikrobiom (tj. trilioni bakterija, gljivica i virusa koji žive u crevima) utiče na bezbroj aspekata zdravlja, od imunološke funkcije do mentalnog blagostanja.

Postoje mnoge navike koje podržavaju zdravlje creva, ali je ishrana na vrhu te liste. Uopšteno govoreći, dobro uravnotežena ishrana bogata integralnim namirnicama je najbolja za creva. Tako da ako tražite koje namirnice će pokrenuti putovanje ka zdravlju creva, evo gde bi trebalo da počnete.

Kefir

Ako ne pijete kefir, dijetetičari kažu da bi o tome trebalo još jednom da razmislite. 

– Ovaj fermentisani mlečni proizvod za piće sadrži milijarde probiotika, korisnih bakterija koje promovišu zdrav crevni mikrobiom i podržavaju varenje – objašnjava dijetetičarka Viktorija Vitington za Real Simple. 

Upoređenju sa jogurtom, kefir obično nudi širi spektar živih kultura, uključujući bakterije i korisne kvasce. Kefir takođe sadrži kalcijum i vitamin B12 za podršku kostima i energiji.

– Kada kupujete kefir, birajte proizvode sa živim, aktivnim kulturama i minimalnim dodatkom šećera – preporučuje Vitington.

Bobično voće

Bobičasto voće je puno vlakana, hranljive materije koja hrani dobre bakterije u crevima i podstiče zdravu probavu. Bobično voće je takođe puno antioksidativnih polifenola, koji smanjuju upalu creva i podržavaju integritet crevne sluzokože. Sve vrste bobičastog voća su odlične za creva, zato je dovoljno da izaberite svoje omiljene. Takođe mogu dodati dašak slatkoće i boje slanim obrocima, kao što su salate.

Kivi

Kivi je jedan od najpotcenjenijih namirnica za zdravlje creva. Kivi sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja zajedno deluju na hranjenje korisnih crevnih bakterija. Ima jedinjenja koja pomažu u razgradnji dijetetskih proteina, čime podržava digestiju i smanjuje osećaj „težine”. Takođe je prirodno bogat vitaminom C, antioksidansima i polifenolima koji pomažu u smanjenju upale u crevima i podržavaju imunološku funkciju.

Špargla

Špargla je bogata i rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, kao i antioksidansima. Rastvorljiva vlakna hrane korisne crevne bakterije, dok sadržaj antioksidanata smanjuje upalu u crevima i sistemu.

Kuvani i ohlađeni beli krompir

Beli krompir je stekao lošu reputaciju, ali zapravo može koristiti telu. Konkretno za zdravlje creva, beli krompir (zajedno sa drugim skrobnim namirnicama poput pirinča i testenina) sadrži skrob sličan vlaknima koji se naziva rezistentni skrob. Kada se ova takva hrana kuva i hladi, sadržaj rezistentnog skroba u njoj se povećava. Ovo je vredno pažnje jer je rezistentni skrob prebiotik, što znači da može da hrani dobre bakterije. 

Beli luk

Sadrži prirodna vlakna, poput inulina i fruktooligosaharida, koja hrane dobre bakterije koje žive u crevima. Ovo im pomaže da rastu i istiskuju manje poželjne sojeve. Beli luk je takođe bogat sumpornim jedinjenjima, uključujući alicin, koji podržavaju puteve detoksikacije u jetri i jačaju imuni sistem, piše Real Simple. 

Magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare