Ako volite jela “na kašiku”, bogate ukuse i savršen balans između tijesta, sosa i sira – ovo lazanje će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Ovaj recept je već dvije decenije jedan od najpopularnijih na internetu, a oni koji su ga isprobali tvrde da je toliko dobar da čak i oni koji ne vole lazanje – poslije ovog recepta promijene mišljenje.
Bilo da kuvate za goste, porodicu ili želite da se počastite vikendom, ovo je recept koji nikada ne razočara. A uz nekoliko jednostavnih koraka, možete pripremiti pravu italijansku čaroliju u svom domu.
Vrijeme pripreme:
Dva i po sata
Sastojci:
Za mesni sos:
500 g svježe roštiljske kobasice
350 g mljevene junetine
1/2 šolje sitno sjeckanog crnog luka
2 čena bijelog luka (zgnječena)
400 g zgnječenog paradajza
800 ml paradajz soka
2 kašike paradajz pirea
1/2 šolje vode
2 kašike bijelog šećera
4 kašike sjeckanog peršuna (podijeljeno)
1 i 1/2 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica soli + još po ukusu
1 kašičica italijanskog začina
1/2 kašičice sjemenki komorača (fennel)
1/4 kašičice crnog bibera
Za sirni sloj:
400 g rikota sira
1 jaje
2 kašike peršuna
1/2 kašičice soli
Ostalo:
12 listova tjestenine za lazanje
350 g mocarele (isječene na tanke šnjite)
3/4 šolje rendanog parmezana
Priprema:
U velikom tiganju propržite kobasicu, mljeveno meso, luk i bijeli luk dok ne porumene. Dodajte paradajz, sos, pire i vodu. Začinite šećerom, začinima i polovicom peršuna. Poklopite i ostavite da lagano krčka najmanje 90 minuta, povremeno miješajući.
Lazanja kore skuvajte u slanoj vodi osam do 10 minuta, zatim ih ohladite pod mlazom hladne vode.
U posebnoj posudi pomješajte rikotu, jaje, ostatak peršuna i so. Dobro sjedinite.
Na dno posude za pečenje stavite sloj mesa, preko toga šest listova lazanja, pola smjese sa rikotom, trećinu mocarele, pa opet meso i malo parmezana. Ponovite slojeve još jednom. Na kraju završite mocarelom i preostalim parmezanom.
Pokrijte alu-folijom (možete je lagano podmazati da se ne zalijepi za sir) i pecite u prethodno zagrijjanoj rerni na 190 stepeni oko 25 minuta. Zatim otkrijte i pecite još 25 minuta dok ne porumeni.
Izvadite iz rerne i ostavite da odmara bar 15 minuta prije sječenja.