9. Jula 2025.

Najbolje lazanje kao viralna senzacija

​Ako volite jela “na kašiku”, bogate ukuse i savršen balans između tijesta, sosa i sira – ovo lazanje će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Ovaj recept je već dvije decenije jedan od najpopularnijih na internetu, a oni koji su ga isprobali tvrde da je toliko dobar da čak i oni koji ne vole lazanje – poslije ovog recepta promijene mišljenje.

Bilo da kuvate za goste, porodicu ili želite da se počastite vikendom, ovo je recept koji nikada ne razočara. A uz nekoliko jednostavnih koraka, možete pripremiti pravu italijansku čaroliju u svom domu.

Vrijeme pripreme:

Dva i po sata

Sastojci:

Za mesni sos:

500 g svježe roštiljske kobasice

350 g mljevene junetine

1/2 šolje sitno sjeckanog crnog luka

2 čena bijelog luka (zgnječena)

400 g zgnječenog paradajza

800 ml paradajz soka

2 kašike paradajz pirea

1/2 šolje vode

2 kašike bijelog šećera

4 kašike sjeckanog peršuna (podijeljeno)

1 i 1/2 kašičica sušenog bosiljka

1 kašičica soli + još po ukusu

1 kašičica italijanskog začina

1/2 kašičice sjemenki komorača (fennel)

1/4 kašičice crnog bibera

Za sirni sloj:

400 g rikota sira

1 jaje

2 kašike peršuna

1/2 kašičice soli

Ostalo:

12 listova tjestenine za lazanje

350 g mocarele (isječene na tanke šnjite)

3/4 šolje rendanog parmezana

Priprema:

U velikom tiganju propržite kobasicu, mljeveno meso, luk i bijeli luk dok ne porumene. Dodajte paradajz, sos, pire i vodu. Začinite šećerom, začinima i polovicom peršuna. Poklopite i ostavite da lagano krčka najmanje 90 minuta, povremeno miješajući.

Lazanja kore skuvajte u slanoj vodi osam do 10 minuta, zatim ih ohladite pod mlazom hladne vode.

U posebnoj posudi pomješajte rikotu, jaje, ostatak peršuna i so. Dobro sjedinite.

Na dno posude za pečenje stavite sloj mesa, preko toga šest listova lazanja, pola smjese sa rikotom, trećinu mocarele, pa opet meso i malo parmezana. Ponovite slojeve još jednom. Na kraju završite mocarelom i preostalim parmezanom.

Pokrijte alu-folijom (možete je lagano podmazati da se ne zalijepi za sir) i pecite u prethodno zagrijjanoj rerni na 190 stepeni oko 25 minuta. Zatim otkrijte i pecite još 25 minuta dok ne porumeni.

Izvadite iz rerne i ostavite da odmara bar 15 minuta prije sječenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare