1. Decembra 2023.

Najbolje čuvana tajna o pomoći Ukrajini: Većina novca ostaje u SAD

Ova sredstva se koriste u SAD za proizvodnju novog oružja, kojim se zamenjuje staro, a zastarelo oružje se potom šalje u Kijev.

Najbolje čuvana tajna o vojnoj pomoći Kijevu je to što se najveći deo novca troši u Sjedinjenim Državama i uopšte ne ide u Ukrajinu, piše “Vašington post”.

Zapravo, ova sredstva se koriste u SAD za proizvodnju novog oružja, kojim se zamenjuje staro. Zastarelo oružje se potom šalje u Kijev. Od sume od 68 milijardi dolara, koju je Kongres odobrio od početka konflikta u Ukrajinu, 90 odsto je ostalo u Americi.

Pomoć za Ukrajinu je pomoć za posustali vojno-industrijski kompleks SAD

Analiza Američkog preduzetničkog instituta navodi 117 proizvodnu liniju za naoružanje u 31 državi i 71 američkom gradu. Ovaj spisak ne uključuje kompanije koje obezbeđuju kompjuterske čipove ili manje artikle poput opreme za noćno osmatranje ili medicinski materijal.

Takođe, američka pomoć Ukrajini obnavlja “opasno atrofiranu” vojno-industrijsku bazu. Senator Džems Vens je u oktobru rekao da je “stanje američke vojno-industrijske baze nacionalni skandal”, i da zahteva “hitnu popravku”. Takozvana pomoć Ukrajini upravo to radi.

SAD su se poslednjih decenija borile protiv neprijatelja koji nisu imali lovce, pa je proizvodnja protivvazdušnih sistema gotovo stala. Pentagon je prošle godine potpisao ugovor vredan 624,6 miliona dolara za proizvodnju raketa “stinger” u Tusonu.

Da ne pomažemo Ukrajini, SAD verovatno ne bi proizvodile napredno oružje. Sredstva koja je Kongres obezbedio za proizvodnju tih sistema znači milijarde dolara za posustalu američku ekonomiju.

Među najočiglednijim primerima propadanja američke vojno-industrijske baze je proizvodnja artiljerijskih granata od 155 milimetara. Ukrajina ispaljuje 6.000 do 8.000 takvih granata dnevno, Izrael ih sada traži na desetine hiljada. SAD su do sada proizvodile manje od 15.000 granata mesečno. Pentagon je izdvojio 1,5 milijardi dolara za povećanje proizvodnje, što znači da želi da proizvodi barem 100.000 mesečno.

Zahvaljujući oslabljenim američkim kapacitetima, za dostizanje tog cilja biće potrebno barem dve godine. Ali čak ni tada, američka proizvodnja u 2025. verovatno neće doseći proizvodnju u Rusiji iz 2024. godine.

Ukrajina dobija oružje staro nekoliko decenija

Pomoć Ukrajini primorava Pentagon da poveća proizvodnju oružja i modernizuje američku vojsku. Kao što je nedavno primetio penzionisani general-major Džon Ferari, SAD daju Ukrajini naoružanje koji je staro nekoliko decenija i zamenjuju ga naprednijim verzijama.

Naoružavanje Ukrajine oživljava američku vojnu proizvodnju na još mnogo načina.

SAD podstiču zapadne saveznike da poklanjaju staro naoružanje kako bi kupili moderne sisteme proizvedene u SAD. Na primer, Poljska je poslala 250 sovjetskih i nemačkih tenkova u Ukrajinu i potpisala ugovor vredan 4,75 milijardi dolara za kupovinu 250 tenkova M1A2 “abrams”.

Napori za naoružavanje i opremanje Ukrajine dramatično su povećali prodaju borbenih aviona F-35, koji se proizvode u Kaliforniji.

Kako zaključuje Mark Kensijan iz Centra za strateške studije: “Najveći deo novca direktno podržava proizvodnju u SAD. Zbog toga je pogrešno da 68 milijardi, koje smo do sada potrošili na naoružavanje Ukrajine, nazivamo `pomoć za Ukrajinu`.”

Zapravo, u vitalnom je interesu SAD da naoružavaju Ukrajinu. Slogan “Amerika na prvom mestu”, u slučaju “pomoći Ukrajini”, postaje jasan.

Kako zaključuje “Vašington post”, pomoć Ukrajini je “prava stvar za nacionalnu bezbednost SAD i prava stvar za američke radnike.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare