23. Aprila 2024.

Najavljeno prvo svjetsko takmičenje za “Mis vještačke inteligencije”

Onlajn takmičenje za “Mis AI” će biti održano u maju, a sve učesnice će biti kompjuterski generisane. Ocenjivaće se njihov izgled, uticaj koji imaju na društvenim mrežama, kao i veština upotrebe AI alata od strane njihovih autora. Osnivači takmičenja se nadaju da će ovaj događaj postati “kao dodela Oskara za AI autore”.

Izbor za “Mis AI” će se održati na onljan platformi “Fanvju (Fanvue)”, a takmičarke će se, osim za titule, boriti i za novčane nagrade.

Da bi učestvovale, AI dame treba samo da pošalju sliku “sebe” (koju je generisao određeni program veštačke inteligencije) i da daju odgovore na nekoliko pitanja.

Ova pitanja su slična onima koja se uglavnom postavljaju na izborima za Mis: “Kako biste želeli da svet postane bolje mesto?”, ali će navodno biti i nekoliko tehničkih pitanja, posebno o detaljima korišćene veštačke inteligencije za izradu takmičarke, prenosi “Dejli mejl”. 

Za sada nije poznato koliko takmičarki se prijavilo, ali veruje se da će ih biti nekoliko hiljada, rekli su predstavnici platforme “Fanvju”. Zatim, izabraće se top 10 učesnica, iz kojih će finalne 3 biti odabrane na onlajn ceremoniji dodele nagrada.

I sudije su generisane pomoću AI

Učesnice će biti rangirane od strane stručnog panela od četiri sudije, koji će biti stručnjaci u poljima marketinga, modelinga izborima za Mis. Međutim, još jedan interesantan detalj takmičenja je to da će čak i neke od sudija biti generisane veštačkom inteligencijom.

Ove digitalne sudije će biti AI influenserke Aitana Lopez i Emili Peligrini, koje imaju na stotine hiljada pratilaca i često sarađuju sa svetski poznatim brendovima.

Pridružiće im se i dve ljudske sudije: Seli En Foset, jedini britanski istoričar takmičenja za Mis, kao i Endru Blok, savetnik za odnose s javnošću. Postupak oceljivanjaće biti sličan svakom drugom takmičenju lepote. 

“Kao jedan od retkih svetskih istoričara tradicionalnih izbora za Mis, zaista je uzbudljivo biti uključen u dodelu nagrada koja deluje tako futuristički,” rekla je gospođa Foset.

“Zanimljivo je da postoji toliko mnogo paralela između takmičara u stvarnom životu i kreatora veštačke inteligencije, kao i načina na koji oni komuniciraju sa svojom publikom,” dodala je.

U isto vreme, postoji i nekoliko detalja koji pokazuju da ovo takmičenje ima velike razlike u donosu na tradicionalna. Osim što niko od takmičara nije čovek, druga velika razlika je u tome što će upotreba tehnologije biti ključna kategorija za suđenje. Učesnici, to jest autori AI modela, će biti ocenjeni prema njihovoj “veštini i primeni AI alata za kreiranje svojih digitalnih remek-dela”.

Na primer, ocenjivaće se detalji na učesnicama koji često mogu biti komplikovani za kreiranje u AI programima, kao što su zubi i šake, a takođe će biti ocenjene i po njihovoj popularnosti na društvenim mrežama i stilu interakcije sa pratiocima.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare