20. Januara 2023.

Nadrealan prizor probudio stanovnike Burse

Oblak koju su stanovnici Burse ugledali u osvit dana zovu još i „oblaci leteći tanjiri“ ili „anđeoski oblaci“. Proces njihovog formiranja je veoma komplikovan, ali oni imaju niz zanimljivih karakteristika.

https://twitter.com/auron83591234/status/1616129273458462722

Na primer, lentikularni ili sočivasti oblaci mogu da ostanu na istom mestu bez obzira na to koliko jak vetar duva. Često nastaju u brdovitim i planinskim predelima, a u retkim slučajevima se pojavljuju i na nagli udar vetra.

Lentikularni oblaci nastaju najčešće zimi, ali ih je moguće videti i u drugim periodima godine. Obično se formiraju na visinama višim od 2.000 metara, iznad planina ili bilo kakvih većih prepreka na površini Zemlje.

https://twitter.com/lankanist/status/1616126420232683539

Lentikularni oblaci su stacionarni sočivasti oblaci koji se formiraju normalno na pravac duvanja vetra. Kada stabilan vlažan vazduh ide uz planinu u nekoliko talasa i ako temperatura na gornjem talasu padne do tačke rošenja, dolazi do formiranja lentikularnih oblaka.

Ovi nesvakidašnji oblaci mnoge podsećaju na svemirske brodove, leteće tanjire i ostale prizore iz filmova o vanzemaljcima.

Piloti ih zaobilaze, ali turističke jedrilice ih obožavaju, s obzirom na to da ih ove formacije oblaka mogu uzdići na velike visine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare