1. Januara 2025.

Na svim svečanim trpezama je: Sir ostaje svjež, ako se čuva sa ovim kuhinjskim sastojcima

Predjela su sastavi deo novogodišnje i božićne trpeze i čini se da ne može taj “šareni” oval da prođe bez sira. Ovaj mlečni proizvod svi volimo, ali neophodno je i da se adekvatno čuva, apeluju stručnjaci i predlažu par načina koji mogu da se iskoriste kako bi ova namirnica ostala duže sveža.

Kao mlečni proizvod, sir je potencijalno leglo bakterija i plesni – u trenutku kada se iseče i izloži vazduhu, isušivanje je zagarantovano, a i plesni će početi da rade svoje. Ali, kako bi hrana duže trajala tokom perioda slavlja, postoje neki korisni trikovi koji mogu osigurati da skupi artikli kao što je sir ne propadnu.

Stručnjaci za skladištenje iz komapanije Extra Room otkrivaju kako možemo da sprečimo da se sir isuši i to pomoću jednostavnog sastojka koji već imamo u frižideru, piše Express UK.

“Da se ​​sir ne osuši, utrljajte malu količinu putera na sečene površine pre nego što ga odložite u frižider”, pojašnjavaju.

Ako imate tvrde sireve kao što su čedar ili onaj švajcarski, možete koristiti papirni ubrus natopljen sirćetom da umotate sir, zatim ga prekriti plastičnom folijom i staviti u plastičnu kesu. Sirće će jednostavno zaustaviti bakterije da rastu na površini, tako da možete duže uživati.

Magija jeste u sirćetu, koji zahvaljujući visokoj koncentraciji sirćetne kiseline ima neverovatna antimikrobna i antigljivična svojstva. Dakle, koristan je jer značajno usporava rast mikroorganizama koji kvare hranu, piše Allrecipes.

I ulje može da bude efikasno

Takođe, stručnjaci sugerišu da utrljamo maslinovo ili neko drugo biljno ulje na površinu sira pre nego što ga stavimo u hermetički zatvorenu posudu u frižideru.

“Umesto da umotavate sir u plastiku, koja zadržava vlagu i ograničava kiseonik, trebalo bi da koristite pergament ili papir za sir da pustite da diše. Ovaj pristup pomaže u održavanju ukusa sira i sprečava rast bakterija, a tako se čuva sir najviše nekoliko nedelja”, pojašnjavaju.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare