6. Oktobra 2023.

Na svakom prodatom električnom automobilu gube 33.000 dolara

Pokretanje proizvodnje automobila od nule nije lako. Postoji niz logističkih problema, ali i finansijskih.

Američki proizvođač električnih vozila Rivian gubi čak 33 hiljade dolara na svakom vozilu koje proda. Novi izveštaj koji je objavio Wall Street Journal (WSJ) otkriva da Rivian nastoji da dramatično smanji troškove proizvodnje za svoje električne modele R1T i R1S.

Američki proizvođač se nada da će smanjiti troškove proizvodnje za čak 40.000 dolara po vozilu. Modeli marke Rivian se prodaju za više od 80.000 dolara u proseku. Međutim, njihova proizvodnja je toliko skupa da stvaraju velike minuse.

WSJ dodaje da su gubici već odneli ogromnih 18 milijardi dolara u gotovini za samo dve godine. Ovaj novac Rivian je prikupio od investitora.

Foto: Rivian promo

Jedan od najvećih razloga za ovoliki minus je smanjen kapacitet fabrike u Normalu (Ilinois) i trošak koji kompanija plaća za neke delove. Međutim, proizvodnja na pomenutoj lokaciji se sada ubrzava, a WSJ izveštava da osnivač i izvršni direktor kompanije, Robert “Ar Džej” Skarindž žuri da dodatno smanji troškove.

Jedan analitičar je upozorio da smanjenje troškova možda neće biti dovoljno da ispuni cilj kompanije Rivian da postane profitabilan do kraja 2024. Analitičar Kolin Langan rekao je da će američki proizvođač automobila morati da podigne cene i predložio je prosečnu cenu od 96.000 dolara po vozilu.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare