2. Septembra 2023.

Na svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od raka pluća: Najveći faktor rizika – cigarete

Podaci o obolevanju i umiranju od raka pluća u Srbiji zaista su alarmantni.

Gotovo 7.000 ljudi godišnje oboli od raka pluća, koji je jedan od najagresivnih karcinoma i kod žena i kod muškaraca, a nažalost, umre više od 5.000 osoba. Time je rak pluća postao veliki zdravstveni problem.

Statistika pokazuje da svakog dana, prosečno, oboli skoro 20 novih pacijenata, dok 13 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, a još strašnije je što na svaka dva sata izgubimo jednu osobu od raka pluća. Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja je upravo rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji nije slučaj. Kod više od 70 odsto pacijenata, rak pluća se otkrije u poslednjem stadijumu, kada su šanse za preživljavanje gotovo iscrpljene.

Međutim, zahvaljujući skrining programu, koji podrazumeva otkrivanje karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera (LDCT), uz pomoć kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima, kao što je rendgen (RTG), građani Srbije, a i lekari veruju da će se situacija promeniti.

Ovom metodom u Vojvodini su od 20. septembra 2020. godine do 1. avgusta 2023. pregledana 4.354 pacijenta. Kod 52 je otkriven karcinom pluća.

“Skriningom na rano otkrivanje raka pluća obuhvaćene su visokorizične grupe, a informaciju o samom skriningu pacijenti dobijaju od svojih izabranih lekara u Domu zdravlja Novi Sad. Skrining je preporučen osobama uzrasta 50–74 godine, koje su u riziku da obole od raka pluća. U tu grupu spadaju aktivni pušači i bivši pušači ako su prestali da puše pre manje od 10 godina, sa preko 30 paklo-godina ili 20 paklo-godina, uz prisutne druge komorbiditete ili pozitivnu porodičnu anamnezu karcinoma pluća. Osobe koje ispunjavaju uslove za uključivanje u skrining uz pomoć zdravstvenih radnika u domu zdravlja popunjavaju elektronski upitnik, koji obuhvata osnovne sociodemografske podatke, podatke o hroničnim bolestima, pušačkom statusu i dužini pušačkog staža i potpisuju informisanu saglasnost za snimanje grudnog koša primenom LDCT”, objasnio dr Goran Stojanović, upravnik Klinike za pulmološku onkologiju, Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

U posmatranom periodu dijagnostikovano je ukupno 30 pacijenata sa benignim promenama i 54 pacijenta sa promenama maligne etiologije, od čega su 52 imala karcinom pluća. Dr Stojanović objašnjava da je nakon prvog LDCT (neposredno po uključivanju u skrining) dijagnostikovano ukupno 37 pacijenata sa karcinomom (15 u prvom i drugom stadijumu, osam u trećem, 10 u četvrtom i četiri nepoznatog stadijuma), dok je nakon kontrolnih LDCT (period praćenja) dijagnostikovano 17 karcinoma pluća.

“Sa rakom pluća u prvom i drugom stadijumu bolesti otkriveno je 51,9 odsto pacijenata, 19,2 odsto je bilo u trećem stadijumu, 25 odsto u četvrtom i 3,8 odsto karcinoma je bilo neutvrđenog stadijuma. Od početka sprovođenja skrininga, od ukupnog broja potvrđenih pacijenata sa karcinomom pluća, 11 pacijenata (21,2 odsto) je preminulo. Velika većina preminulih (72,7 odsto) je bila u četvrtom stadijumu bolesti u vreme postavljanja dijagnoze, 18,2 odsto u trećem stadijumu bolesti, dok je jedan pacijent bio u drugom stadijumu bolesti”, navodi dr Stojanović.

Konzumiranje cigareta najveći faktor rizika

Doktor Stojanović je posebno istakao da je najveći faktor rizika za nastanak raka pluća pušenje.

Naime, preko 90 odsto obolelih od ove bolesti su pušači. Simptome poput kašlja, otežanog disanja pušači pripisuju cigaretama i to je razlog zbog koga se rak pluća često kasno otkrije.

“Prestanak pušenja je nešto najbolje što možete da uradite za svoja pluća”, navodi doktor Stojanović, sa čime su saglasne i njegove kolege.

Nedavno je i ministarka zdravlja Danica Grujičić navela da se nada da će sledeće godine biti donet zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, a doktor Stojanović naveo je da bi zabranu trebalo uvesti i na svim javnim površinama.

Rak pluća može da bude izlečen samo kada se otkrije na vreme i kada može da se operiše. Nažalost, kada se otkrije u kasnim fazama, proces izlečenja je neizvestan. Ipak, zahvaljujući skriningu na rano otkrivanje raka pluća, ova opaka bolest se može držati pod kontrolom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare