7. Juna 2023.

Na sjeveru Kosova i Metohije mirno, Kosovska policija premjestila vozila iza opštinskih zgrada

Meštani Leposavića takođe nastavljaju miran protest. Jedno vozilo specijalne policije premešteno je večeras iza zgrade opštine u Zvečanu.
Građani mirno protestuju i situacija je mirna, a danas su u čast velikog uspeha basketaša Srbije i osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u basketu 3 na 3, lokalni klubovi izveli performans, u kom su najmlađi košarkaši u blizini metalne konstrukcije i ispred pripadnika Kfora, odigrali basket.
Najmlađi su pokazali svoju veštinu i takmičarski duh, propraćeni aplauzom okupljenih građana.

Stanovnici severa već 10 dana protestuju sa istim zahtevom, da se pripadnici specijalnih jedinica povuku iz severnih opština i da se radnici opština vrate na svoja radna mesta.

Srbi iz Leposavića nastavljaju da šalju poruku mira

Meštani Leposavića i danas su nastavili miran protest. Oni zahtevaju da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa severa, dok se novopostavljeni gradonačelnik Ljuljzim Hetemi nalazi u opštinskoj zgradi koju nije napuštao od prošlog ponedeljka.

Na platou ispred opštine u obruču bodljikave žice jutros su vojnici italijanskog Kfora uz brojna vozila i vozila specijalnih jedinica kosovske policije.

Meštani Leposavića i danas će sportskim aktivnostima poslati poruku da žele mir i normalan život.

Na redu je danas takmičenje u odbojci u okviru performansa „Radničke sportske igre 2023“.

Srbi dežuraju ispred zgrade danonoćno i oni su proteklih dana kroz igru, pesmu i sportskim aktivnostima slali poruku da žele mir i da neće odustati od svojih zahteva.

Oklopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije su u Leposaviću i Zvečanu izmještena iza opštinskih zgrada, a njihova ranija mjesta zauzela su vozila Kfora, dok razlozi pomjeranja nisu poznati.

Do rotacije oklopnih vozila policije i Kfora došlo je u krugu koji je opkoljen bodljikavom žicom, koju su prije nekoliko dana postavili pripadnici Kfora, javlja “Kosovo onlajn”.

Oklopna vozila specijalne jednice policije sada su parkirana iza zgrada opštine, gdje im se gotovo ne može prići i gdje nisu vidljiva, a u Zvečanu je postavljen i šator unutar ograđenog prostora.

Bivši specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel poručio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne shvata šta se dešava sa Kosovom.

Grenel je na “Titeru” napisao da je međunarodna zajednica Kurtiju dala rok do petka da se pridržava obaveza koje je Priština ranije preuzela.

“Moji prijatelji na Kosovu moraju se pripremiti za teške posljedice ako Kurti ne postupi. Vidio sam posljedice i nije lijepo”, naveo je on.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ponudio “siguran izlaz iz krize na sjeveru”, ali da nije dobio nikakav ultimatum.

“Kada SAD traže nešto u okviru bilateralnih odnosa, mi ne oklijevamo da kažemo da. Ali, kada američki emisar traži nešto u vezi sa našim odnosima sa Srbijom, onda moramo dobro razmisliti i biti pažljivi, ali normalno da uvijek treba da budemo konstruktivni i posvećeni”, rekao je Kurti u osvrtu na navode Eskobara da će Priština trpjeti posljedice ukoliko ne prihvati tri uslova koja su mu saopštena.

On je rekao da je svjestan da je na posljednjim lokalnim izborima 23. aprila izlaznost birača bila mala, te da je za nove izbore, ali “nakon uspostavljanja vladavine prava i pripreme terena”.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare