27. Maja 2023.

Na sjeveru KiM mirno, kosovska policija i dalje u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić

Policija vozilima blokira prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsjednici. Danas će biti održana sjednica Nacionalnog savjeta Srbije za bezbjednost kojoj će prisustvovati i predsjednik Aleksandar Vučić.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da se, po naredbi predsjednika Republike za podizanje borbene gotovosti, Vojska Srbije razmješta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Na administrativnom prelazu Jarinje nema blokada, od jutros nema gužvi i zastoja, a putnički i teretni saobraćaj se odvijaju bez problema, prenosi RTS.

Gužve je bilo noćas zbog povratka građana sa Kosmeta koji su se vraćali sa skupa “Srbija nade” u Beogradu.

Uobičajena procedura odvija se i za teretni saobraćaj koji je juče bio u prekidu, jer pripadnici KPS nisu dozvoljavali kamionima prolaz iz, kako su rekli,  bezbjednosnih razloga.

Nema blokada, saobraćaj se normalno odvija uz povremeno prisustvo KPS.

Identična situacija je i na prelazu Brnjak.

Misija Kfora oštro je osudila jednostrane akte Prištine ističući da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja. Zemlje Kvinte pozvale su na momentalno povlačenje policije i deeskalaciju sukoba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije, osudili su postupke kosovskih vlasti i pozvali da se one odmah zaustave.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare