29. Juna 2023.

Na sjeveru KiM mirno ali napeto, patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji

Na severu Kosova i Metohije je napeto. Zbog bezbednosti Vidovdan je obeležen u manastriru Gračanici uz poruku Srba da ne odustaju od tradicije i svog identiteta. Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji služiće liturgiju.

Srbi na Kosovu i Metohiji obeležili su Vidovdan u Gračanici, a zbog bezbednosnih razloga, parastos palim srpskim ratnicima u Kosovskom boju nije služen na Gazimestanu.

Uprkos novoj krizi koja je zahvatila severne delove KiM, centralni događaj obeležavanja Vidovdana organizovan je u Gračanici u srednjovekovnom manastiru, odakle je patrijarh Porfirije poručio da su Kosovo i Metohija naš dom i naše nebo. 

Patrijarh srpski Porfirije stigao je juče u Pećku patrijaršiju.

U patrijarhovoj sveštenoj pratnji nalaze se episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i visokoprepodobni arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Patrijarh Porfirije će danas služiti svetu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, a zatim će se sresti sa stipendistima iz Fonda Privrednik i Zadužbine Sime Igumanova.

Lideri EU će na dvodnevnom samitu koji počinje danas u Briselu podržati članstvo Zapadnog Balkana u EU i pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u nacrtu zaključaka u koji je uvid imao RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare