31. Marta 2023.

Na prodaju Nissan Skyline GT-R koji je vozio Paul Walker u filmu “Fast & Furious”

Automobil je lakiran u legendarnu Bayside plavu boju, a Walker ga je lično izabrao za četvrti nastavak popularne franšize. Fanovi će se sjetiti kako se ovaj automobil probijao kroz gusti saobraćaj na ulicama Los Angelesa dok se borio protiv BMW-a M5 (E39) i Nissanovog modela Silvia tokom ilegalne ulične utrke.

Poznato je da je Walker bio veliki fan pomenutog modela, tako da je odigrao veliku ulogu u razvoju i modificiranju ovog automobila, čak do najmanjih detalja. JDM “poslastica” je uvezena iz Japana, a kompanija Kaizo Industries je pripremila RB26DETT motor.

Zapostavljeni automobil je dobio potrebnu pažnju i ponovo je zasijao punim sjajem. Walker je vodio računa o detaljima te je odbio koristiti bilo kakve naljepnice u namjeri da zadrži “čisti izgled”.

Dizajn je suptilno unaprijeđen Nismo Version II branikom i pragovima, kao i East Bear haubom te 19-inčnim Volk Racing RE30 felgama.

Skyline je doživio nekoliko poboljšanja performansi, dobio je Turbonetics naprijed postavljeni međuhladnjak, Nismo NE-1 izduvni sistem, specijalno izrađeni sigurnosni kavez, kao i ARC strut brace od titanija. Snaga motora je povećana na 500 KS.

Automobil je dobio Nismo opruge i Retora kočnice s kliještima sa šest klipova naprijed i četiri klipa nazad, dok je standardni upravljač zamijenjen sportskim Momo upravljačem presvučenim Alcantarom. Stražnja sjedišta su uklonjena kako bi se smanjila težina. Naprijed se nalaze dva OMP trkaća sjedišta sa sigurnosnim pojasevima u pet tačaka. Ipak, Unutrašnjost nije potpuno spartanska jer sadrži Sonyjevo ozvučenje, head-up display i MFD Xenarc Display jedinicu programiranu da funkcioniše s ECU jedinicom.

Pozicija vozačevog sjedišta je fiksna i određena je prema Walkerovim uputama i nije promijenjena od snimanja filma.

Kasnije se automobil našao na “meti” američkih carinika koji su za zaplijenili zbog činjenice da zapravo nikad nije zvanično prodan u SAD-u. Godine 2012. je vraćen, a potom transportovan u Njemačku.

Oni koji ga namjeravaju pokušati kupiti i voziti, trebaju provjeriti da li se može registrovati u njihovoj zemlji. Historija automobila je nepoznata iz vremena kad je bio u Japanu. Ipak, trenutno je u odličnom stanju.

Aukcija će se održati između 28. aprila i 5. maja u Briselu u Belgiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare