27. Maja 2023.

Na pomolu pobuna građana Njemačke: Za sve su krivi novi bojleri

Vladin predlog zakona koji efektivno zabranjuje instalaciju novih gasnih bojlera u Nemačkoj od sledeće godine izazvao je snažan otpor u javnosti.

Namera zakonodavnog predloga, nazvanog “toplotni čekić” (Heizhammer), je da se novoinstalirani sistemi za grejanje napajaju obnovljivim izvorima energije u najmanje 65 posto slučajeva, što se smatra ključnim za postizanje cilja da do 2045. godine zemlja bude neutralna u emisiji ugljenika, prenosi Jutarnji list.

Međutim, zabrinutost zbog visokih troškova i strogih rokova povezanih sa prelaskom sa kotlova na gas ili ulje na toplotne pumpe izazvala je otpor.

Predlog zabrane izazvao je krizu u vladi kancelara Olafa Šolca, što je dovelo do žestokih rasprava i odgađanja parlamentarne rasprave.

Slobodno-demokratska stranka (FDP), članica koalicije, tvrdi da predlog zakona zahteva dalje izmene. Takođe, tvrdi da se 70 posto ispitanika u nedavnom istraživanju izjasnilo za povlačenje zakonodavnog predloga.

Podrška Zelenoj stranci koja je predložila zakon je opala, što odražava zabrinutost javnosti. Iako postoji saglasnost o potrebi promene načina grejanja zgrada u Nemačkoj, pri čemu fosilna goriva trenutno čine 75 posto izvora grejanja stambenih objekata, kritičari tvrde da tranzicija ne bi trebala da bude užurbana. Vlada tvrdi da se veliko smanjenje emisija CO2 može postići samo ako obnovljivi sistemi, poput toplotnih pumpi, zamene gasne bojlere.

Nastali su i nepredviđeni problemi jer pojedinci pokušavaju da uzbegnu zabranu instaliranjem gasnih kotlova pre roka 1. januara. Neizvesnost oko zakonodavnog predloga prouzrokovala je 100-postotno povećanje prodaje gasnih bojlera u prvom tromesečju ove godine.

Vlada obećava subvencije koje će pokriti 30 posto troškova instalacije toplotnih pumpi kako bi se ublažio finansijski teret.

Međutim, kašnjenje u obradi zahteva za subvencije i zabrinutost zbog nedostatka vodoinstalatera predstavljaju dodatne izazove. Naprezanje nemačke elektroenergetske mreže zbog povećane potražnje toplotnih pumpi takođe izaziva zabrinutost.

Stranke poput krajnje desne Alternative za Nemačku (Afd) iskorišćavaju situaciju kako bi oslabile zelenu agendu.

“Ovaj Wärmewende jednostavno nije izvodljiv”, rekao je zastupnik AfD-a Mark Bernhard tokom rasprave u Bundestagu o tom pitanju u sredu.

Protivnici tvrde da predloženi “Wärmewende”, odnosno kako se popularno naziva “revolucija grejanja”, nije izvodljiva zbog nedostatka stručnih radnika, nedovoljnog snabdevanja električnom energijom i finansijskog pritiska na domaćinstva.

Čak i oni koji su naklonjeni agendi o klimatskim promenama izražavaju ljutnju zbog žurbe kojom se zakonodavni predlog gura napred, sugerišući da bi izrada politike trebala da inspiriše poverenje umesto da seje strah i neizvesnost.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare