30. Augusta 2023.

Na njoj rade 15 godina: Indijci šalju još jednu letjelicu, ovog puta na našu najbližu zvezdu 

Indijci su tek osvojili južni pol Meseca, kada su 23. avgusta spustili rover Vikram na lunarnu površinu, a za 2. septembar zakazali su lansiranje letelice ka Suncu, javio je LiveScience.

Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) objavila je fotografije letelice koja će u okviru misije Aditja-L1 (Sunce na sanskritskom jeziku) poleteti ka Suncu, a koja je već stigla do lansirne rampe na ostrvu Šriharikota.

“Lansiranje letelice Aditja-L1, prvog indijskog opservatorija za proučavanje Sunca, planirano je za 11.50 sati 2. septembra 2023. iz Šrirakote”, objavila je ISRO na platformi X (nekadašnjem Twitteru).

Iako su mnoge misije drugih zemalja već proučavale našu najbližu zvezdu, naučnike i dalje zbunjuje kako je spoljašnji sloj atmosfere, poznat kao korona, vreliji (dostiže 1 milion stepeni) od površine. Istraživači znaju malo o tome šta se dešava na Suncu pre nego što izbaci solarne baklje ili pre nego što dođe do koronalnih solarnih eksplozija, kao i kako one postignu ogromne brzine. Naučnici se nadaju da će opservatorij Aditja-L1 pomoći u odgonetanju nekih od ovih tajni.

Opservatorij bi trebalo da stigne na oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje, odakle će imati direktan pogled na Sunce. Od sedam instrumenata na njoj, četiri su posvećena direktnom posmatranju solarne aktivnosti. Dva uređaja su rendgenski spektometri koji služe za proučavanje solarnih baklji, jedan je koronagraf koji će stalno snimati Sunce i jedan služi za merenje radijacije. Od preostala tri uređaja, dva služe za proučavanje Sunčevih vetrova, a jedan je magnetometar koji meri magnetno polje, prenosi Nauka.rs.

Aditja-L1 košta 45 miliona dolara i na njoj se radi već 15 godina. Ako sve uspe, ovo će biti drugo veliko lansiranje ISRO ove godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare