7. Oktobra 2023.

Na krilima Valkire: Aston Martin od 2025. u društvu najbržih na trkama izdržljivosti

Najmanje jedan Aston Martinov prototip na bazi supersportskog modela Valkyrie činiće deo sve većeg društva koje će se u najsnažnijoj Hypercar klasi 2025. godine takmičiti u FIA WEC i IMSA šampionatima.

Iz Aston Martinovog odseka u kom su zaduženi za trkačke aktivnosti starog britanskog brenda stigla je potvrda da će 2025. godine u Svetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (WEC)i sličnom sjevernoameričkom IMSA šampionatu nastupati sa najmanje jednim prototipom u najsnažnijoj Hypercar klasi.

Očekivano, za bazu trkačkog Hypercar prototipa Aston Martin je uzeo supersportski model Valkyrie koji je u prethodnom izdanju ponuđen u samo 150 primeraka po ceni od 3,5 miliona dolara. Pokreće ga hibridna pogonska grupa koju čini Cosworthov 6,5-litarski atmosferski V12 motor potpomognut elektromotorom, prenosi Kliks.

Sve ovo znači 1.176 KS i 900 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,6 sekundi.

Prilagođen pravilima Hypercar klase, Cosworthov V12 motor u Aston Martinovom trkačkom prototipu koji će se na višesatnim trkama pojaviti u bojama partnerskog tima Heart of Racing, razvijaće nešto manje snage, što će svakako ići u prilog izdržljivosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare