6. Oktobra 2023.

Na Kosovo stiglo 200 britanskih vojnika, Vučić najavio nastavak borbe “za svoju zemlju”

Prvi kontingent od dvije stotine britanskih vojnika stigao je danas na KiM, kako bi pojačao mirovnu misiju NATO snaga na Kosovu, odnosno snage KFORA, saopšteno je danas iz Alijanse.

Vojnici iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pridružili su se britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na KiM, nakon što je ranije ove sedmice rumunska vlada saopštila da takođe šalje oko 100 dodatnih vojnika da podrže snage Kfora, navodi se u saopštenju.

“Ovo raspoređivanje je razborit korak da budemo sigurni da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a za održavanje bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. Raspoređivanje je zasnovano na zahtjevu NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobreno od strane saveznika u Sjevernoatlantskom savjetu”, stoji u saopštenju NATO-a, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je do raspoređivanja dodatnih snaga došlo nakon događaja na KiM 24. septembra i povećanih tenzija u regionu.

Inače, predsjednik Srbije Aleksandar juče je učestvovao na trećem Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, gdje je razgovarao sa brojnim evropskim liderima.

Vučić naveo je da je tokom brojnih susreta i bilateralnih sastanaka sa evropskim liderima u Granadi razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali i o mnogim drugim temama.

“Moj posao je da objasnim pozicije Srbije, što ću nastaviti da radim. Borićemo se za svoju zemlju svom snagom i nadam se da ćemo u tome uspeti”, napisao je Vučić na Instagram nalogu budućnostsrbijeav.

On se sinoć sastao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, a prije toga sa premijerom Gruzije Iraklijem Garibašvilijem, predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, premijerkom Islanda Kastrin Jakobsdotir, predsjednicom vlade Italije Đorđom Meloni, prenosi RTS.

Između ostalih, imao je sastanke i sa predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom, predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, premijerima Norveške Jonasom Garom, Luksemburga Gzavijeom Betelom i Holandije Markom Ruteom.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare