Na današnji dan srušen je mit o “nevidljivom” bombarderu F-117 - BIGportal.ba
Region Vijesti

Na današnji dan srušen je mit o “nevidljivom” bombarderu F-117

Jedinice Vojske Jugoslavije su na današnji dan prije 24 godina srušile mit o neoborivom američko “nevidljivom” lovcu bombarderu F-117, oborivši ga iznad sela Buđanovci, tokom NATO napada na SR Jugoslaviju.

Letjelicu F-117A oborili su pripadnici 3. diviziona 250. brigade protivvazduhoplovne odbrane 27. marta 1999. godine u 20.42 časa.

Oni su, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i “maloj tehničkoj inovaciji” uspjeli da letjelicu pogode sa zemlje.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dvije rakete tipa “neva”, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Pilota oborenog aviona Dejla Zelka evakuisale su američke snage.

Pad “nevidljivog” izazvao je oduševljenje širom Srbije, pa su se kod uličnih prodavaca mogle pronaći i razglednice sa fotografijom “nevidljivog” aviona i ironičnim natpisima, a među njima je i snimak ostataka aviona natovarenih na kola sa konjskom zapregom.

Nekoliko godina kasnije, pukovnik Zoltan Dani koji je oborio “nevidljivog” i pilot aviona Dejl Zelko upoznali su se i postali prijatelji.

F-117A ili “noćni soko” reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta proletio neprimijećen iračkim nebom u 39 borbenih misija.

Avion je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neobično za letjelice te namjene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv “stelt”, što na engleskom jeziku znači “krišom”, “u potaji”, ili “nevidljivi”.

Danas objavljeno

Stanivuković: Ne želimo i nećemo vlast sa skupštinskom većinom i SNSD-om

Zeljka

Potvrđeno: Wizz Air ukinuo let iz Banjaluke za Stokholm

Zeljka

Milanović: “Za dom spremni” i “Slava Ukrajini” poklič najradikalnijih šovinista

Zeljka

Ostavite komentar