20. Novembra 2023.

Na aerodrom u Batajnici sletio najveći avion na svijetu: Pogledajte kako izgleda Antonov

Antonovi 124 često su sletali u Srbiju, a poslednji put 2021. kada su isporučili lovce MiG-29

Prema podacima internet servisa za praćenje aviona Flajtradar24, u Srbiju je na vojni aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici sleteo civilni transportni avion An-124-100 UR-82008 kompanije “Antonov Erlajns”, najveći vazduhoplov koji je imao serijsku proizvodnju.

Snimak sletanja objavljen je na Tik Toku.

@lagani2222 Sletanje Antonova An-124 Ruslan #srbija #fyp #fypシ #an124 #ruslan ♬ Bor – THCF

Na Batajnicu je, kako je takođe bilo moguće videti na Flajtradaru, sleteo i transportni avion Il-76MF egipatskog ratnog vazduhoplovstva, piše portal “Tango siks”.

“UR-82008” poleteo je juče nazad za Kipar oko 18:20 časova.

Let Antonova 124 započeo je na međunarodnom aerodromu Pafos, na Kipru. Ovaj aerodrom je dom i vojne vazduhoplovne baze “Andreas Papandreu” gde su locirani i desantno-jurišni helikopteri Mi-35P koje, upravo od Kipra, Srbija planira da nabavi, kako je portal “Tango Siks” izveštavao u oktobru 2021. godine.

Kupovinu helikoptera sa Kipra, kao dopunu upotrebi manjeg broja prvobitne narudžbine novih helikoptera Mi-35M iz Rusije, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru prošle godine. Budući da su isporuke novih helikoptera ovog tipa upitne, nađena je alternativa u polovnim kiparskim.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević posetio je u junu ove godine vojnu bazu Pafos, sa koje je obavljen jučerašnji let, uz obilazak upravo polovnih helikoptera koje će Srbija nabaviti. Uz veliku verovatnoću da se jučerašnjim letom radi o prvim isporukama ovih helikoptera, treba naglasiti da Srbija i Kipar imaju vojno-tehnički sporazum budući da je ova zemlja među prvim kupcima samohodne haubice “nora B52” i oklopna vozila “miloš” u kojima se nalazi komandni sistem sa sistemom za upravljanje vatrom, koji ide uz pomenute haubice.

Antonovi 124 često su sletali u Srbiju. Poslednji put 2021. kada su isporučili poslednje lovce MiG-29 iz Belorusije, 2020. kada su prevozili humanitarnu pomoć zbog epidemije korone, 2019. kada su takođe isporučivali helikoptere ali Mi-17, i najzapaženije 2017. kada je započela isporuka polovnih MiG-ova 29 iz Rusije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare